Privreda

Pratite nas na Google news

Potpisani petogodišnji ugovori "Šuma Srpske" i drvoprerađivača

Potpisani petogodišnji ugovori "Šuma Srpske" i drvoprerađivača
Foto: N.N. | Potpisani petogodišnji ugovori "Šuma Srpske" i drvoprerađivača
Srna

BANJALUKA - Vršilac dužnosti direktora preduzeća "Šume Republike Srpske" Slaven Gojković i predstavnici 49 strateških preduzeća za preradu drveta potpisali su danas u Banjaluci okvirne petogodišnje ugovore koji se odnose na zagarantovane količine šumskih drvnih sortimenata.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić istakao je da se potpisivanjem ugovora žele garantovati minimalne količine drvnih sortimenata i dinamika njihove isporuke.

"Zagarantovane minimalne količine su utvrđene putem vrijednosti boda u kubicima, a broj bodova biće utvrđivan na godišnjem nivou za svakog drvoprerađivača. Strateški drvoprerađivači imaće veću vrijednost boda", rekao je novinarima Zubić, nakon potpisivanja ugovora.

On je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dogovorilo sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koncept koji se odnosi na zabranu izvoza šumskih drvnih sortimenata, odnosno uvođenje taksi na rezanu građu i cijepani ogrev.

"Biće formirana zajednička radna grupa Republike Srpske, Federacije BiH i BiH koja će se baviti ovim pitanjem", dodao je Zubić.

Kada je riječ o krađi šume u Srpskoj, Zubić je napomenuo da je iz izvještaja "Šuma Republike Srpske" informisan o obimu krađa.

"Vlada Republike Srpske je preduzela dodatne mjere da bi krađa bila spriječena. Pojačali smo aktivnosti i intenzivirali akcije kojima želimo zaustaviti nelegalni promet šume, a kontrolišemo i stovarišta", rekao je Zubić.

On je naveo da je zaplijenjeno oko 300 kubika nelegalnih drvnih soritmenata.

Gojković je naglasio da je od izuzetnog značaja što su sa drvoprerađivačima potpisani ugovori.

"`Šume Republike Srpske` imaju obavezu da finalnim prerađivačima obezbijedi sirovine. Kada je riječ o izvozu drvnih sortimenata, potrebno ga je zabraniti da bi domaći proizvođači mogli nesmetano da rade", rekao je Gojković.

On je naveo da bi veoma brzo moglo doći do smjena u nekim šumskim gazdinstvima koja loše posluju.

Predstavnik preduzeća "Petroprojekt" Janko Petrović iz Bratunca smatra da je za drvoprerađivače značajno što su potpisani ugvori kako bi bio uveden red u raspodjelu drvnih sortimenata, ali i da je neophodno zabraniti njihov izvoz.

Potpisivanju su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić i ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević.

Vlada Republike Srpske definisala je krajem prošle godine kriterijume na osnovu kojih će biti određivana strateška preduzeća u drvopreradi sa kojima će biti potpisani petogodišnji ugovori, sa garantovanim količinama sirovina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije