Privreda

Potpisani ugovori o samozapošljavanju i zapošljavanju 174 osobe

Potpisani ugovori o samozapošljavanju i zapošljavanju 174 osobe
Foto: Srna | Potpisani ugovori o samozapošljavanju i zapošljavanju 174 osobe

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić potpisao je danas u Nevesinju ugovore vrijednosti 1,7 miliona KM o samozapošljavanju i zapošljavanju 174 nezaposlenih lica iz boračkih kategorija, te sa četiri poslodavca.

On je naveo da su danas potpisani ugovori sa 143 lica koja su dobila po 10.000 KM po korisniku za samozapošljavanje iz kategorije djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida, te sa četiri poslodavca i jedan ugovor za povrat doprinosa.

Vujičić je naveo da su nezaposleni pokazali veliko interesovanje za programe zapošljavanja i samozapošljavanja, te naglasio da je Nevesinje povuklo ubjedljivo najviše sredstava u Republici Srpskoj.

- Sredstva su obezbijeđena i biće prebačena aplikantima koji će moći da realizuju svoje poslovne ideje - naveo je Vujičić.

On je dodao da će 70 odsto sredstava biti uplaćeno odmah, a 30 odsto u idućoj godini.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović istakao je da je ovo velika pomoć za Nevesinje.

- Kada 1,7 miliona KM dođe u jedno malo mjesto, nije mala stvar. Zahvaljujem Zavodu što je ovoliko novca došlo u Nevesinje. Korisnicama će ovo mnogo značiti, jer će neko uspjeti povezati staž koji mu nedostaje, neko će otvoriti svoj biznis. Danas sam ovdje vidio mljekare, poljoprivrednike, stomatologe, zanatlije - rekao je Avdalović.

On je naglasio da je ovaj projekat pun pogodak države i Zavoda za zapošljavanje.

- Ovo će donijeti mnogo dobra porodicama u Nevesinju - rekao je Avdalović i napomenuo da je u Nevesinju na evideniciji Zavoda za zapošljavanje oko 2.200 lica.

Јedan od korisnika, demobilisani borac Radmilo Grubačić rekao je da je ovaj program od velike pomoći.

- Ovo je jako značajno za Nevesinje, za naše borce. Zahvaljujem Vladi Srpske za pomoć. Јa se bavim poljoprivredom i uzgojem ovaca i ovo će mi mnogo značiti - rekao je Grubačić.

Svetozar Ivanišević, koji se bavi poljoprivredom i građevinom, kaže da će mu ova sredstva biti od velike pomoći.

Što se tiče poslodavaca, oni će prema Programu podrške zapošljavanju u privredi dobiti pomoć posredstvom isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa za novo zapošljavanje radnika i Programu zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi u 2021.

Ugovori su potpisani u prostorijama Skupštine opštine Nevesinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije