Privreda

"Potrošači u Srbiji da proizvode iz Srpske doživljavaju kao svoje"

"Potrošači u Srbiji da proizvode iz Srpske doživljavaju kao svoje"
Foto: Srna | Blagojević: Potrošači u Srbiji da proizvode iz Srpske doživljavaju kao svoje

NOVI SAD - Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom promocijom kompanija i firmi iz Srpske i BiH na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, ocjenjujući, da je Sajam prava prilika za takve aktivnosti Komore.

"Privredna komora Srpske promocijom kompanija i firmi želi da potrošači u Srbiji proizvode iz Srpske doživljavaju kao svoje, isto kao što na taj način potrošači u Srpskoj, doživljavaju proizvode koji dolaze iz Srbije. Srbija jeste naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner, ali je i činjenica, da Srpska mnogo više proizvoda uvozi nego što izvozi u Srbiju", ocjenjuje Blagojević.

Blagojević je za Srnu na zajedničkom sajamskom štandu Privredne komore Republike Srpske i Spoljnotrgovinske komore BiH istakao da je ohrabrujuće što je Srpska u Srbiju za šest mjeseci ove godine izvezela za oko 90 miliona KM više robe u odnosu na isti period prošle godine.

"Za prvih šest mjeseci ove godine vrijednost izvoza iz Srpske u Srbiju bila je 284,5 miliona KM, dok je u istom periodu prošle godine izvoz u Srbiju bio 197,8 miliona KM", precizirao je Blagojević.

On kaže kaže da je taj pokazatelj uslovio i bolju pokrivenost uvoza, izvozom robe iz Srpske u Srbiju.

"Stopa pokrivenosti uvoza izvozom u trgovinskoj razmjeni Srpske sa Srbijom sad je 60 odsto, dok je u isto vrijeme prošle godine bila 50 odsto. To je međutim znatno manje nego kad se gleda ukupna spoljnotrgovinska razmjena Srpske sa inostranstvom. Ukupna pokrivenost uvoza izvozom u spoljnotrgovinskoj razmjeni Srpske sa inostranstvom sad je 80,3 odsto što je znatno više nego sa Srbijom", naglašava Blagojević.

Prema njegovim riječima, rast stope pokrivenosti uvoza izvozom robe iz Srpske u Srbiju popraviće se direktnim kontaktima kompanija iz Srpske s trgovinskim lancima u Srbiji.

On kaže da će kompanije iz Srpske u narednom periodu u direktnim kontaktima s trgovinskim lancima u Srbiji dogovarati plasman svoje robe u njihovim objektima, kao i da je nekoliko velikih kompanija iz Srpske već na taj način u ovoj godini ostvarilo plasman svoje robe u trgovinskim lancima Srbije.

Blagojević je naglasio da u plasmanu robe iz Srpske u Srbiju treba u najpozitivnijem smislu te riječi iskoristiti činjenicu da je veliki broj žitelja Vojvodine porijeklom iz Srpske.

"Kad dolaze na štand Privredne komore Srpske, kako, pod navodnicima obični ljudi porijeklom iz Srpske, tako i oni iz svijeta biznisa, pokazuju veliki interes za proizvode iz Srpske i pitaju gdje i kako se mogu nabaviti u trgovinama Srbije. Oni na naš štand dolaze u velikom broju, mada je epidemija virusa korona evidentno smanjila ukupnu posjetu Sajmu", ocjenjuje on.

Posebno raduje, navodi Blagojević, što su ove godine na štandu Privredne komore Republike Srpske svoje proizvode izlažili i proizvočači organskih proizvoda, jer je organska proizvodnja popularnija u u svijetu.

"Raduje što na Međunarodnom sajmu svoje organske proizvode na štandu Privredne komore Srpske izlaže i sedam organskih proizvođača. To je i sjajan zamajac, da se ti proizvođači pozicioniraju ne samo na domaćem tržištu, tržištu Srbije, nego da upravo na Sajamu vide načine kako da svoju robu plasiraju širom Evrope", rekao je Blagojević.

Na zajedničkom štandu Privedne komore Srpske i Spoljnotrgovinske komore BiH nastupa 13 kompanija i firmi iz Srpske, dok se njih pedesetak predstavlja putem kataloga.

Privredna komora Republike Srpske je već 15 godina učesnik na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, najvećoj smotri agrara u Srbiji i regionu.

Međunarodni poljoprivredni sajam završava u petak, 24. septembra, a održava se na otvorenom i zatvorenom prostoru Novosadskog sajma, njegovog organizatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije