Privreda

Povećali osnovicu, ali neće dobiti veće plate

Povećali osnovicu, ali neće dobiti veće plate
Foto: Ilustracija/Arhiva | Povećali osnovicu, ali neće dobiti veće plate

​SARAJEVO - Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici povećao je osnovicu za obračun plate zaposlenim u institucijama BiH sa 475,69 KM na 535 KM, koliko je iznosila i 2009. godine, međutim od samog povećanja plata neće biti ništa s obzirom na to da nije usvojen budžet za ovu godinu.

U samoj odluci o visini osnovice za obračun plate zaposlenima u institucijama BiH za 2022. godinu navodi se da će se ona primjenjivati od narednog mjeseca od dana usvajanja budžeta institucija za 2022. godinu.

"Oni usvajaju dokumente, a nama se ne dešava ništa i nikakve koristi od toga nemamo. Mi nemamo budžet ni za 2021. godinu, a kada će biti za 2022. godinu to niko ne može ni pretpostaviti. Suština je da oni nas vrijeđaju, omalovažavaju, ponižavaju, a oni uživaju", rekao je Salih Karčić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

Kada je riječ o povećanju osnovice, odnosno vraćanju na nivo iz 2009. godine, prema nezvaničnoj računici u budžetu BiH biće neophodno obezbijediti 35,6 miliona KM ili 12,6 odsto više za plate nego što je to usvojeno u budžetu za 2020. godinu. Bosna i Hercegovina trenutno nema budžet ni za 2021. godinu i institucije BiH su na privremenom finansiranju, a kada će budžet za 2022. godinu doći na dnevni red u ovom trenutku niko ne zna.

Fiskalni savjet BiH tek nedavno je na telefonskoj sjednici razmatrao i usvojio Globalni okvir fiskalnog bilansa za period 2022-2024. godina, što je uopšte bio preduslov za izradu budžeta za 2022. godinu, a na taj budžet kada ga izradi Ministarstvo finansija i trezora saglasnost treba da postigne i Predsjedništvo BiH, koje ga upućuje parlamentu BiH na usvajanje.

"Teško da će to uopšte biti u ovoj godini ako uzmemo u obzir da je ona izborna. Posljednji usvojeni budžet je onaj za 2020. godinu, a i on je usvojen sa sedam mjeseci zakašnjenja, dok budžet za 2021. godinu još nemamo", ispričao je izvor "Nezavisnih".

U Samostalnom sindikatu državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH kažu da ne mogu reći da nisu zadovoljni što je vraćena osnovica, ali su svjesni da od većih plata još neće biti ništa.

"Ljudi su ogorčeni. Ovakav odnos prema ljudima prevršio je svaku mjeru. Prvo ti ne da novac za ono što radiš, a onda te u kontinuitetu vrijeđa, teroriše. Mi 13 godina nismo dobili povećanje plate. U stvari sada se koristi taj termin povećanje plate, a to je u suštini vraćanje plate na nivo iz 2009. godine. Možete li zamisliti koliko je standard stanovništva porastao za 13 godina, a to državni službenici i zaposleni u institucijama BiH nisu osjetili. Oni rade po svome, niko ne odgovara i mogu da rade šta hoće, kako hoće i kada hoće", zaključio je Karčić.

Inače, i prilikom predlaganja budžeta institucija BiH za 2021. godinu, koji još nije usvojen, sindikat je ispred parlamenta BiH organizovao proteste, kada su istakli da je budžet s predloženim koeficijentom za plate od 4,75 odsto omalovažavajući i diskriminirajući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije