Privreda

Pozitivni signali investitorima u Doboju

Pozitivni signali investitorima u Doboju
Foto: N.N. | Pozitivni signali investitorima u Doboju

DOBOJ - Potencijalnim investitorima koji žele ulagati u Doboj ova lokalna zajednica je spremna da ponudi privilegije koje bi im koristile, a sve s ciljem otvaranje što više novih radnih mjesta.

To je nakon sastanka s Vjekoslavom Petričevićem, ministrom privrede i preduzetništva RS, poručio gradonačelnik Boris Jerinić te istakao da su u toku pregovori s potencijalnim investitorima, ali ni on ni ministar nisu željeli otkriti o kojim ulagačima je riječ, pravdajući se da razgovori nisu okončani.

"Grad Doboj možda nudi najviše u RS. Mi smo donijeli niz odluka u Skupštini koje svakako šalju pozitivne signale ka investitorima, a renta je umanjena za 30 posto i mislim da je to najveće umanjenje u RS, tako da to nisu beznačajna sredstva kada se radi o ozbiljnim investitorima", smatra Jerinić.

On je ponovio da je izgradnja industrijske zone u prigradskom naselju Rudanka prioritet dobojske Gradske uprave, ali je istakao da se čeka završetak spora u vezi sa zemljištem na kojem bi bila građena.

Resorni ministar, inače Dobojlija, nakon prvog sastanka s gradonačelnikom naveo je da im je cilj zajednički. 

"Prije svega zajednički cilj nam je da se Doboj i dalje razvija kroz brojne infrastrukturne projekte koji su najavljeni. To svakako doprinosi da Doboj bude još atraktivniji i za strane ulagače, a i za domaće kroz svoje reinvestiranje u postojeće kapacitete", kaže Petričević.

On dodaje da će biti raspisan javni poziv za privrednike.

"Imaju pravo da apliciraju svi oni koji su reinvestirali u nabavku novih mašina i taj posao će biti u visini 1,4 miliona KM, koliko smo naslijedili, odnosno dobili u ovom budžetu. Naravno, taj iznos nije dovoljan za pravi odgovor za privredni ambijent u RS, ali sigurno će biti od pomoći privrednicima. Tražićemo da taj iznos za podsticaje u privredi u narednoj godini bude znatno veći, tražićemo 20 miliona KM", rekao je Petričević.

On je nakon sastanka u Gradskoj upravi posjetio jedno od najuspješnijih lokalnih preduzeća, privatnu firmu "Wisht", koja već godinama za inostrana tržišta proizvodi vakuum prese, koje se, između ostalog, koriste u avio-industriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije