Privreda

Pozitivno mišljenje revizora na finansijske izvještaje "Alumine"

Pozitivno mišljenje revizora na finansijske izvještaje "Alumine"
Foto: N.N. | Pozitivno mišljenje revizora na finansijske izvještaje kompanije "Alumina"

ZVORNIK - Kompanija "Alumina" iz Zvornika dobila je pozitivno mišljenje nezavisnog revizora koji je kontrolisao finansijske izvještaje ovog privrednog društva u 2018. godini, saopšteno je iz ove kompanije.

Nezavisni revizor je konstatovao da finansijski izvještaji poslovanja "Alumine" daju istinit i objektivan prikaz po svim materijalno značajnim stavkama.

Ovo je peta godina uzastopno da kompanija dobija pozitivan revizorski izvještaj.

Direktor Sektora za ekonomiku i finansije u "Alumini" Vladimir Krstić kaže da je revizija trajala dva mjeseca i da pozitivno mišljenje ovlaštenog nezavisnog revizora dokazuje da su sve službe i sektori koji su bili odgovorni u preduzeću, od proizvodnje do zajedničkih službi, uradili svoj zadatak na najvišem nivou.

"Revizija je izvršena u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima,

opisani su i testirani svi poslovni procesi i rezultati tih procesa, pri čemu nisu identifikovane greške", istakao je Krstić.

On je dodao da nezavisni revizor nije uočio nikakve nepravilnosti koje bi zahtijevale dodatne kvalifikacije na finansijske izvještaje, što znači da je poslovanje "Alumine" u svim materijalno značajnim stavkama u skladu sa zakonom, standardima i računovodstvenim pravilima.

Krstić navodi da su zapažanja revizora uglavnom bila kao i ranijih godina na uobičajene okolnosti koje prate poslovanje "Alumine", odnosno status ovog privrednog društva čiji je vlasnik u stečaju, a uz to prate i sudski sporovi u različitim fazama i prema različitim sudovima.

"Iskušenja koja 'Aluminu' prate u poslovanju vezana su za okolnosti koje nisu računovodstveno-finansijske prirode, već se odnose na pravni status", naglasio je Krstić.

On je rekao da pozitivan revizorski izvještaj pokazuje da "Alumina" poštuje zakonske propise i obaveze prema poreskim organima, poštuje objelodanjivanje i prezentacije prema međunarodnim računovodstvenim standardima i priznaje sve obaveze i potraživanja u poslovnom bilansu koja su u skladu sa zakonom i važećim standardima.

"`Alumina` je apsolutno transparentna kompanija, što je potvrdio i ovlašteni nezavisni revizor koji radi prema zakonima Republike Srpske", ističe Krstić.

Prema njegovim riječima, dobit koju je "Alumina" ostvarila u 2018. godini, u skladu sa zakonom, knjižiće se za "pokrivanje" gubitaka stvorenih u godinama prije pokretanja stečaja u matičnom preduzeću, Fabrici glinice "Birač".

Ostvarenim profitom, objašnjava Krstić, dodatno se povećava vrijednost preduzeća, što je važno za povjerioce koji imaju priznata potraživanja kod stečajnog dužnika, Fabrike glinice "Birač", ali i za zaposlene u "Alumini", prije svega.

"Dobit koju preduzeće ostvaruje omogućiće da se poveća vrijednost kapitala i poslovanja, odnosno vrijednost kompanije, što predstavlja dodatnu sigurnost, kako povjeriocima fabrike i radnicima, tako i našim komitentima, kupcima, dobavljačima, bankama i drugima koji su poslovno vezani za ovu fabriku", kaže Krstić.

On podsjeća da se ostvarena dobit iz prethodnih godina finansijski prelila u zalihe, zatim osnovna sredstva, kao i u regulisanje dijela dugova nastalih u ranijem periodu.

Osim toga, navodi Krstić, "Alumina" je u 2018. godini imala značajne investicije u osnovna sredstva, prije svega u proizvodne procese, kako bi unaprijedila vrste gotovih proizvoda, odnosno proširila proizvodni asortiman.

Ističući da je "Alumina" u 2018. godini iskazala neto dobitak veći od 11,5 miliona KM, dok je poslovni dobitak bio blizu 18,3 miliona KM, Krstić dodaje da je ovaj poslovni rezultat isključivo plod poslovanja privrednog društva, a ne računovodstvenih procjena, vrednovanja, reklasifikacija i sličnih ekonomskih kategorija.

On kaže da je "Alumina" u prošloj godini platila poreze i doprinose veće od 14,6 miliona KM, dok su ukupna ulaganja dostigla 10,6 miliona KM.

"Pozitivno mišljenje ovlaštenog nezavisnog revizora ukazuje na stabilnost, organizovanost i adekvatno praćenje svih poslovnih transakcija, a samim tim i na izvjesnu budućnost za 'Aluminu', njenih 1.550 radnika i cijelu regiju koja u dobroj mjeri zavisi od poslovnih rezultata ove kompanije", ocijenio je Krstić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije