Privreda

Prasići opet poskupljuju, cijena dostigla rekord

Prasići opet poskupljuju, cijena dostigla rekord
Foto: Pixabay | Prasići opet poskupljuju, cijena dostigla rekord

BANJALUKA - Prasići na stočnim pijacama opet su poskupjeli, a njihova cijena dostigla je rekord kada je riječ o Vaskršnjem postu, u kojem se ranije nije dešavalo da cijena stoke u Srpskoj raste.

Po svemu sudeći, ove godine će, za Vaskrs, 1. maj i predstojeće slave, cijena prasića biti rekordna.

Iz Udruženja uzgajivača svinja RS nedavno su poručili da bi kilogram žive vage za praznike i slave mogao da košta i do 10 KM, ali je već sada jasno da bi njihova cijena veoma lako mogla da bude i viša.

Podsjetimo, lani je kilogram žive vage za Vaskrs i 1. maj koštao oko 9 KM.

“Do poskupljenja žive vage tokom ovog posta došlo je jer su tovljači u ovom periodu masovno počeli da kupuju prasiće. Kupuju sve što mogu, da se obezbijede za kasnije. Zato i jeste došlo do poskupljenja, koje će biti još veće pred kraj posta, odnosno pred Vaskrs i za slave koje dolaze”, naglašava za “Srpskainfo” predsjednik ovog udruženja Mišo Maljčić.

Građani ne pamte ovolike cijene prasića pred praznike, a posebno ne u postu, kad je cijena stoke uvijek mirovala.

“Bogami, ove godine bi prasići mogli da dostignu rekord svih rekorda. Pa, činjenica da već sada koštaju do 9 KM po kilogramu, sluti da će za praznike biti još skuplji. Mnogi će morati dobro razmisliti hoće li na trpezi imati cijelu pečenicu ili par kilograma prasetine iz rerne”, poručuje Stojan K, moler iz Banjaluke.

I preko oglasa, prasići teški 20-30 kilograma prodaju se za 9 KM po kilogramu.

Na bijeljinskoj stočnoj pijaci, kilogram žive vage prije par dana otišao je sa 8 na 8,5-9 KM, a prije tačno mjesec dana koštao je između 6,3 i 7 KM. Samo u ovom periodu, prasići su poskupjeli za skoro trećinu.

Uzgajivači podsjećaju da su godinama upozoravali na prekomjerni uvoz mesa iz Evrope, ali da ih niko nije čuo, pa se sada suočavamo sa krahom somaćeg stočnog fonda.

  “Onda je došla ova velika kriza, pa i EU zabranjuje izvoz svinjetine, jer vode računa o prehrambenoj sigurnosti svog stanovništva. Ceh ovakve situacije plaća naš čovjek, koji sada skupo kupuje i stoku i svježe meso”, poručuju domaći uzgajivači.

Zvanična statistika pokazuje da je za dvije godine broj svinja u Srpskoj pao za skoro trećinu. Naime, u oborima smo 2020. imali 619.400, a lani 420.000 svinja, prenose mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije