Privreda

Prebijeno više od 100 miliona KM obaveza

Prebijeno više od 100 miliona KM obaveza
Prebijeno više od 100 miliona KM obaveza

BANJALUKA - Prva obavezna multilateralna kompenzacija u RS, koja je održana u petak, uspješno je sprovedena i u njoj je kompenzovano više od 100 miliona maraka, nezvanično saznaju "Nezavisne".

Ipak, iz Banjalučke berze, koja je organizator sistema za multilateralne kompenzacije, danas nam nisu mogli dati precizne podatke o izvršenoj multilateralnoj kompenzaciji, pošto je u toku bila njihova obrada, pa će konkretniji podaci biti poznati sutra. Ono što je poznato je to da je u kompenzaciji učestvovalo više od 1.000 učesnika, te da će konačni rezultati učesnicima biti dostavljeni u utorak, 3. novembra.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, rekao je danas da još nemaju zvaničnih podataka o izvršenoj prvoj multilateralnoj kompenzaciji u RS, ističući da su svim učesnicima poslali preliminarne izvještaje.

On je ocijenio uspješnom prvu multilateralnu kompenzaciju, navodeći da su očekivanja velika.

Inače, rok za prijavu obaveza za sprovođenje prve multilateralne kompenzacije u RS istekao je u petak 30. oktobra, a do 15 časova toga dana je oko 6.000 poslovnih subjekata registrovalo pristup sistemu za multilateralne kompenzacije. Tada je i održana prva obavezna multilateralna kompenzacija.

Kako su potvrdili iz Banjalučke berze, od ukupnog broja registrovanih, nešto više od 2.500 poslovnih subjekata je unijelo obaveze u sistem, i to u vrijednosti od skoro milijardu maraka.

Prema njihovim riječima, ove sedmice će biti sprovedene dvije dodatne multilateralne kompenzacije.

Iz Privredne komore RS ranije su kazali da je uspostavljanje sistema za multilateralne kompenzacije i cesije bio jedan od dugogodišnjih zahtjeva Privredne komore RS. Oni su istakli da poslovna zajednica u RS izražava zadovoljstvo što su bili konačno ispunjeni svi uslovi da se krene u realizaciju ovog procesa, od kojeg očekuju da smanji nelikvidnost, koja predstavlja jedan od najznačajnijih problema privrede RS.

Inače, prema odluci Vlade RS o organizovanju prve multilateralne kompenzacije, sva pravna lica iz RS koja imaju neizmirene obaveze, koje su dospjele do 1. septembra ove godine, bila su obavezna da ih prijave za sprovođenje multilateralne kompenzacije.

Članom 3. Zakona o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije definisani su svi poslovni subjekti iz RS koji su dužni prijaviti dospjele neosporene novčane obaveze. Izuzeti su poslovni subjekti koji su u stečaju ili likvidaciji. Nadzor nad sprovođenjem zakona vrši Ministarstvo finansija RS. Zakon je predvidio kazne za učesnike koji ne prijave svoje obaveze u skladu sa zakonom, kao i kazne za organizatora sistema za multilateralne kompanezacije ukoliko ne organizuje sistem u skladu sa zakonom.

Treba podsjetiti i da je u posljednoj multilateralnoj kompenzaciji u RS, koja je održana prije više od 10 godina, kompenzovano više od 200 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije