Privreda

Predstavljen gasovod "Južna interkontinencija" vrijedan 196 miliona KM

Predstavljen gasovod "Južna interkontinencija" vrijedan 196 miliona KM
Foto: Ilustracija | Predstavljen gasovod "Južna interkontinencija" vrijedan 196 miliona KM

USAID projekat "Asistencije energetskom sektoru u Bosne i Hercegovine" i kompanija BH-Gas danas su najavili početak kampanje informisanja javnosti o projektu "Južna interkonekcija" ukupne vrijednosti 196 miliona KM.

Projektom je predviđena gradnja gasovoda u dužini od 180 kilometara, od čega je 160 u Bosni i Hercegovini.

Ovim projektom povezaće se trenutni transportni gasovod Bosne i Hercegovine sa hrvatskim sistemom gasovoda na potezu Zagvozd - Imotski - Posušje - Novi Travnik, sa krakom za Mostar.

Projekat će takođe osigurati, kako je saopšteno, sigurnost snabdijevanja gasom u Bosni i Hercegovini i omogućiti nove izvore snabdijevanja prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini.

Osim smanjenja emisija štetnih gasova u industriji i domaćinstvima dodatna korist od realizacije ovog projekta jeste privlačenje stranih investicija, kao i otvaranje mogućnosti za angažovanje domaćih kompanija i domaće radne snage.

"Ovaj projekat važan je za Bosnu i Hercegovinu jer će se povezivanjem na hrvatsku gasovodnu mrežu omogućiti diverzifikovani izvor snabdijevanja prirodnim gasom, povećati sigurnost snabdijevanja i unaprijediti usklađivanje Bosne i Hercegovine sa obavezama Energetske zajednice Evropske unije. Sigurnost snabdijevanja i diverzifikacija izvora čine zemlju samostalnijom. I ne samo to, dostupnost i povećana upotreba prirodnog gasa imaće pozitivne uticaje i na okolinu", rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država Erik Nelson.

Govoreći o neophodnosti reformi energetskog sektora Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini je naglasio važnost reforme energetskog sektora.

"Pozivam sve donosioce odluka i kolege koji su danas ovdje s nama da se usredsrede na usvajanje prijeko potrebnih zakona. To uključuje državni zakon o električnoj energiji i prirodnom gasu, federalni zakon o prirodnom gasu, električnoj energiji i zaštiti okoline te važne procese, poput razdvajanja operatora distributivnog sistema u elektroenergetskom sektoru. Čestitam Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na današnjem usvajanju Zakona o Južnoj interkonekciji kao i Federalnom ministarstvu energije na preduzimanju pozitivnih koraka na izradi Zakona o prirodnom gasu Federacije Bosne i Hercegovine, uz podršku USAID-a. Nadam se da ova saradnja može poslužiti kao primjer za druge slične procese. Reforme energetskog sektora ključni su dio procesa pristupanja EU. Oni nisu opcionalni za Bosnu i Hercegovinu, i to ne samo zbog međunarodnih obaveza već je reforma energetskog sektora dobra i za građane Bosne i Hercegovine i ekonomiju", zaključio je Nelson.

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, u svom obraćanju istakao je pomoć USAID-a.

"Posebno se zahvaljujem USAID-u što je putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) finansirao Studiju o uticaju na okolinu projekta Južna interkonekcija kao i USAID Projektu asistencije energetskom sektoru koji nam je pružio tehničku pomoć na izradi Zakona o južnoj interkonekciji i posebno me raduje što vas mogu obavijestiti da je Vlada Federacije na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona i uputila ga u parlamentarnu proceduru", kazao je Novalić.

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Nermin Džidić je istakao potrebu zajedničke saradnje više institucija po ovom pitanju.

"Pred nama je veliki posao za koji smo spremni, ali ističemo da nam je za to potrebna sinergija i zajednički rad svih ministarstava i parlamenata", rekao je.

Nada se da će uz, kako je izjavio, prijatelje iz međunarodne zajednice uspjeti prebroditi sve prepreke i ispuniti zahtjeve koji su pred njima.

O samom projektu Južna interkonekcija, opisu trase i planovima za njegovu realizaciju govorio je direktor BH-Gasa, Jasmin Salkić.

"Veoma smo sretni što smo ove godine uspješno okončali pregovore sa Srbijagasom i Gasprometom i obezbijedili dovoljne količine gasa za ovu sezonu za građane. Nadam se da su ovaj projekat Južne interkonekcije i pozitivna atmosfera signal da će sve strane uskoro pristupiti pregovorima i da će konačno doći do usvajanja prijeko potrebnog državnog zakona o električnoj energiji i gasu kako bi se uredilo tržište kao i u zemljama regiona", naglasio je Salkić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije