Privreda

Predstavljeni najkvalitetniji proizvodi iz Srpske

Predstavljeni najkvalitetniji proizvodi iz Srpske
Foto: Dražan Pozderović | Predstavljeni najkvalitetniji proizvodi iz Srpske

BANJALUKA – Na 2. Festivalu domaćih vina, rakija i hrane, koji je održan danas u Područnoj privrednoj komori u Banjaluci, okupili su se brojni proizvođači najkvalitetnijih domaćih proizvoda iz Srpske.

Ovaj festival je okupio 12 proizvođače vina, 15 destilerija te 10 proizvođača hrane. Tom prilikom je Udruženje vinara RS potpisalo sporazum o saradnji sa Udruženjem proizvođača vina iz Šumadije.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore, rekao je da su prošle godine opravdali očekivanja, ali da ove godine imaju daleko veći broj proizvođača i mnogo veći interes posjetioca na sajmu.

"U Grupaciji vinara RS je registrovanih više od 40 proizvođača vina, dok je više od 90 destilerija u Srpskoj. Kvalitet naših proizvoda prethodnih godina bilježi uspjehe i nema međunarodnog sajma sa kojeg neko od proizvođača vina i rakije nije donio prestižne nagrade", rekao je Račić i poručio da se mora raditi na većim površinama zasada vinograda u Srpskoj.

I Radovan Vukoje, predstavnik vinara BiH, je istakao da mu je drago što imaju sve veći broj registrovanih proizvođača u našoj zemlji.

"Idemo krupnim koracima naprijed, a dobili smo i novi zakon o vinu u BiH. Podrška države nam mnogo znači, kao i to što ćemo u narednom periodu imati nove investicije", kazao je Vukoje te dodao da je najbitnija baza vinograda, voćaka i baza novih nasada povrća.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kazao je da će

resorno ministarstvo maksimalno podržati ove aktivnosti.

"Bitno je da koncipiramo budžet za sljedeću godinu, i da ćemo dati podršku prozvodnji, a kako bi obezbjedili hranu", dodao je Minić.

Učesnici na sajmu su istakli da je ovaj sajam bitan jer okuplja domaće proizvođače, koji tako razmjenjuju iskustva i imaju priliku da upoznaju potencijalne kupce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije