Privreda

Predstavljeno 12 novih korisnika grant programa projekta "Farma II"

Predstavljeno 12 novih korisnika grant programa projekta "Farma II"
Foto: N.N. | Predstavljeno 12 novih korisnika grant programa projekta "Farma II"

BANJALUKA - Kroz Projekat razvoja tržišne poljoprivrede dva (Farma II), koji finansiraju Vlada Švedske i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), danas je predstavljeno 12 novih korisnika grant programa, a oni su saglasni da se kroz ovaj projekat ne obezbjeđuje samo tehnologija neophodna za poljoprivredni razvoj, već i prijeko potrebna edukacija poljoprivrednika.

Njegomir Klječanin, predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Poljotes" iz Teslića, kazao je da je ovo udruženje nosilac projekta identifikacije i primjene jedinstvene tehnologije proizvodnje blatničkog sira, a putem "Farme II" dobili su grant od oko 20.000 KM.

Istakao je da se na obroncima Vučje planine i planine Bojovo u gornjem slivu rijeke Usore vijekovima, po jedinstvenoj tehnologiji, proizvodi ova vrsta sira.

"Pomoću ovog projekta stvaraju se preduslovi da taj sir može izaći na tržište", rekao je Klječanin.

Do sada su blatnički sir prodavali samo na lokalnom tržištu, a sa ovim projektom dobili su mogućnost da intenzivnijim pristupom i primjenom savremenih standarda ostvare veću proizvodnju.

"Stvorićemo veću proizvodnju i akumulaciju kapitala, kao i dobit na vlastitim imanjima kod sitnih proizvođača gdje proizvodnja mlijeka nije konkurentna na tržištu", rekao je Klječanin i dodao da će kroz projekat edukacije, koja sadrži teorijski i praktični dio, proći 20 korisnika.

"Krajnji cilj je primjena tehnologije i proizvodnja sira sa geografskim porijeklom koji će biti prepoznatljiv na tržištu i istovremeno postati dio turističke ponude", zaključio je Klječanin.

Zoran Bojić, predsjednik Udruženja pčelara "Pčela" Laktaši, kaže da je ovo udruženje pokrenulo projekat podrške ruralnom razvoja opštine Laktaši kroz povećanje proizvodnje i prodaje meda.

"Projekat je namijenjen isključivo pčelarima početnicima koji do sada nisu imali iskustva u pčelarskoj proizvodnji. Izabrali smo 10 mladih pčelara koji će dobiti sva teoretska i praktična znanja o pčelarstvu, takođe dobiće svu pčelarsku opremu i košnice", rekao je Bojić.

Dodao je da će oni time poboljšati budžet u svojim domaćinstvima, a Udruženje "Pčela" biće bogatije za 10 novih mladih pčelara.

"U okviru projekta smo dobili 25.000 KM, pola putem projekta 'Farma II', a drugu polovinu od Skupštine opštine Laktaši", naveo je Bojić.

Gordana Rokvić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekla je da se kroz ove projekte ukazuje na potrebe poljoprivrednika i subjekata koje nisu u mogućnosti podržati kroz redovne podsticaje.

"Velika prednost 'Farme II' u odnosu na druge međunarodne projekte jeste što su ovo projekti za korisnike i usmjereni prema njihovim potrebama", objasnila je Rokvićeva.

Kent Klarkson, direktor Programske kancelarije i vršilac dužnosti šefa Misije USAID BiH, rekao je da USAID i Vlada Švedske putem projekta "Farma II" podržavaju sektor mljekarstva, proizvodnju voća i povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja, pčelarstvo i peradarstvo.

"Od više stotina prijavljenih, njih 12 je izabrano i dobili su podršku od skoro 370.000 KM radi povećanja konkurentnosti u sektoru poljoprivrede, za sprovođenje obuka za poljoprivredne proizvođače, organizaciju studijskih putovanja i promotivnih aktivnosti, te uvođenje standarda kvaliteta", rekao je Klarkson.

Dodao je da USAID i Švedska putem projekta "Farma II" od 2016. podržavaju privatni i javni sektor s fokusom na izazove u sektoru poljoprivrede, a pored pružanja tehničke pomoći, do sada je na terenu implementirano preko 100 grantova u vrijednosti većoj od pet miliona KM.

"Ranija podrška 'Farma II' projekta rezultirala je usvajanjem Strateškog plana ruralnog razvoja 2018-2021. godine, što je dovelo do nove podrške Evropske unije od 30 miliona evra za sektor poljoprivrede u BiH", kazao je Klarkson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije