Privreda

Pregovori sa MMF-om počinju u oktobru: Namjena kredita diktira uslove

Pregovori sa MMF-om počinju u oktobru: Namjena kredita diktira uslove
Foto: N.N. | Pregovori sa MMF-om počinju u oktobru: Namjena kredita diktira uslove

BANJALUKA - Pregovori predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranžmanu sa vlastima u BiH počeće idućeg mjeseca, a uslovi pod kojima će ta finansijska institucija odobriti kredit zavise od vrste programa koji će biti realizovan.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel rekao je "Glasu Srpske" da pregovori sa vlastima u BiH još nisu počeli te da očekuju da će oni biti vođeni u oktobru.

"Nije još donesena odluka koliko će kredit iznositi kao ni pod kojim uslovima će biti odobren. O ovim pitanjima ćemo razgovarati sa predstavnicima vlasti sljedećeg mjeseca. Uslovi kredita zavise od vrste programa. Različiti programi imaju i različite uslove otplate. Sa vlastima se još nismo dogovorili o vrsti programa", naveo je Džuel i dodao da bi, ako se sve bude odvijalo po planu, novi program mogao biti odobren do kraja godine.

Premijeri Srpske i FBiH prethodne sedmice izjavili su da su spremni da se zaduže kod MMF-a radi održavanja budžetske potrošnje, a ne za investicije. Ranije je, pak, najavljivano da će kredit međunarodne finansijske institucije ići za sprovođenje reformi u zdravstvenom sektoru i preduzećima u državnom vlasništvu. Očigledno je da su prioriteti domaće vlasti promijenjeni u svjetlu krize izazvane virusom korona.

Ekonomisti smatraju da BiH ne može preživjeti bez novih kredita.

"Novi aranžman sa MMF-om je neminovnost. Mi smo i prije pandemije bili ekonomija koja je bila slaba i krhka", rekao je ranije član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja.

Stav ekonomista je da je ovo možda prilika da vlasti u BiH uzmu mnogo veći aranžman na duži period i da na taj način riješe sve anomalije i krenu iz početka.

U okviru instrumenta za brzo finansiranje MMF je u aprilu ove godine odobrio BiH 330 miliona evra. Međutim, taj novac, koji je namijenjen za ublažavanje negativnih efekata pandemije, stajao je na računu Centralne banke više od mjesec dana jer, s jedne strane, nije bilo dogovora čelnika SDA i HDZ-a BiH o raspodjeli novca unutar FBiH i kantona, dok su, s druge strane, iz Centralne banke u više navrata tvrdili da im nedostaje dokument Savjeta ministara kako bi uplatili novac entitetima.

Prošireni aranžman

BiH je sa MMF-om u septembru 2016. godine zaključila prošireni aranžman vrijedan 1,07 milijardi maraka i od tada su isplaćene dvije tranše u iznosu od 153,78 miliona i 145 miliona maraka. Taj aranžman se ne sprovodi od 2018. godine.

"Na zahtjev vlasti u BiH prošireni aranžman je otkazan u aprilu 2020. godine, prije nego što su doznačena urgentna sredstva u okviru instrumenta za brzo finansiranje", naveo je Endrju Džuel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije