Privreda

Pratite nas na Google news

Prekinuta proizvodnja Fijata 500L

Prekinuta proizvodnja Fijata 500L
Foto: Wikimedia | Prekinuta proizvodnja Fijata 500L
N.N.

Tokom ove godine, zaposleni u FCA u Kragujevcu na plaćenom odsustvu mogu biti ukupno 132 dana, što uz godišnji odmor, državne i verske praznike iznosi oko 160 radnih dana.

U kompaniji Fijat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu sinoć je privremeno prekinuta proizvodnja modela 500L, a zaposleni će do 3. septembra, biti na plaćenom odsustvu i kolektivnom godišnjem odmoru u trajanju od mjesec i po dana, rečeno je FoNetu u fabričkom sindikatu.

Predsjednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković rekao je FoNetu da su radnici dobili rješenja za plaćeno odsustvo i korišćenje ljetnjeg dijela kolektivnog godišnjeg odmora.

Za vreme plaćenog odsustva zaposleni će primate 65 odsto redovne zarade dok će im godišnji odmor biti plaćen u skladu i sa Kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu, rekao je Marković.

Kompanija FCA se nije oglasila povodom najnovijeg prekida proizvodnje koji će trajati duže od mjesec i po dana, a prema nezvaničnim informacijama pauza je posljedica slabe prodaje modela 500L na domaćem i stranom tržištu.

Prema slobodnim procenama, u kragujevačkoj fabrici automobila tokom ove godine, proizvedeno je 25.000, a očekuje se da će ukupna godišnja proizvodnja biti oko 40.000 vozila.

Na zahtjev FCA Vlada Srbije je ranije odobrila mogućnost za dodatnih 87 dana plaćenog odsustva pored zakonskog maksimuma od 45 dana godišnje.

Po tom osnovu, tokom ove godine, zaposleni u FCA na plaćenom odsustvu mogu biti ukupno 132 dana, što uz godišnji odmor, državne i verske praznike iznosi oko 160 radnih dana.

(Mondo.rs/FoNet)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije