Privreda

Pretres u kancelarijama "Fijata" i "Iveka"

Pretres u kancelarijama "Fijata" i "Iveka"
Foto: Ilustracija | Pretres u kancelarijama "Fijata" i "Iveka"

Istražioci su danas pretresli kancelarije proizvođača automobila "Fijat Krajsler" i kamiona "Iveko" u Njemačkoj, Švajcarskoj i Italiji u sklopu istrage o ilegalnim manipulacijama sa izduvnim gasovima iz motora sa pogonom na naftu.

U saopštenju Evropske agencije za pravosuđe "Evrodžast" navodi se da pravosudne vlasti u Njemačkoj vrše istragu o sumnjama da se manipulisalo sa 200.000 vozila proizvedenih u ove dvije kompanije i njihovim ograncima.

Istraga je usmjerena na automobile koji mogu da prođu testiranja na izduvne gasove, ali potom gase svoje sisteme za kontrolu štetnih gasova tokom vožnje.

"Evrodžast" u svom saopštenju ne pominje koja su vozila u pitanju ali policija iz Frankfurta pozvala je kupce kao očevice, navodeći da su sporni modeli vozila "Fijata", "Džipa", "Alfa Romea" i "Iveka" proizvedeni od 2004. do 2019. godine sa standardima "Evro 5" i "Evro 6".

"Fijat Krajsler" i "Iveko" potvrdili su da su izvršeni pretresi u njihovim kancelarijama i da u potpunosti sarađuju sa istragom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije