Privreda

Prihod od naknada za korištenje šuma 450.000 KM

Prihod od naknada za korištenje šuma 450.000 KM
Foto: Ilustracija | Prihod od naknada za korištenje šuma 450.000 KM

BANJALUKA- Šumsko gazdinstvo "Banjaluka" trebalo bi u budžet grada Banjaluka za ovu godinu da uplati 450.000 KM od prodaje šumskih drvnih sortimenata sa teritorije grada.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović kaže da se ova sredstva koriste za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje infrastrukture i drugih objekata na ruralnim područjima jedinice lokalne samouprave sa koje potiču prodati sortimenti, kao i za održivi razvoj zaštićenih područja.

Za uređenje vodotokova i drugih voda i zaštitu od štetnog djelovanja voda na potencijalno nerazvijenim područjima grada biće utrošeno 180.000 KM.

Za investiciono održavanje komunalnih objekata i rekonstrukciju staza u zaštićenom području "Park šuma" planirano je 65.000 KM, saopšteno je iz Gradske uprave.

Za investiciono održavanje, modernizaciju i rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih puteva u mjesnim zajednicama Bronzani Majdan, Dragočaj, Rekavice, Krupa na Vrbasu i Stričići predviđeno je 200.000 KM.

Ovim sredstvima će raspolagati Odjeljenje za komunalne poslove i Odjeljenje za saobraćaj i puteve, u skladu sa programima zajedničke komunalne potrošnje, koje je usvojila Skupštini Grada, a Odjeljenje za privredu će u prvom kvartalu dostaviti Skupštini Grada izvještaj o realizaciji.

Zakonom o šumama predviđeno je da je korisnik šuma i šumskog zemljišta u svojini Republike Srpske dužan u budžet lokalne zajednice uplatiti 10 odsto sredstava ostvarenih prodajom šumskih drvnih sortimenata koji potiču sa teritorije te lokalne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije