Privreda

Pratite nas na Google news

Prihodi od indirektnih poreza 2,880 milijardi KM

Prihodi od indirektnih poreza 2,880 milijardi KM
Foto: N.N. | Prihodi od indirektnih poreza 2,880 milijardi KM
Srna

BANJALUKA - Prihodi od indirektnih poreza u BiH za pet mjeseci ove godine iznosili su 2,880 milijardi KM i manji su za 325 miliona KM ili 10,14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada su iznosili 3,205 milijardi KM, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Uprava je za pet mjeseci ove godine privredi vratila 528 miliona KM, što je za 99 miliona KM manje u odnosu na isti period lani.

"Neto prikupljeni prihodi, koji su otišli u raspodjelu korisnicima za pet mjeseci ove godine, a to su BiH, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su 2,352 milijardi KM i manji su za 227 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu lani", saopšteno je iz UIO BiH.

U saopštenju je navedeno da je maju ove godine prikupljeno 487 miliona KM indirektnih poreza, što je za 228 miliona KM manje u odnosu na maj 2019. godine.

"U maju ove godine došlo je do smanjenja uvoza roba u BiH, što je uticalo na pad prihoda po osnovu uvoznih dažbina, a zbog smanjene krajnje potrošnje, znatno su pali i prihodi po osnovu PDV-a u unutrašnjem prometu", navode iz UIO.

Iz Uprave podsjećaju da su mnoge privredne djelatnosti radile smanjenim kapacitetima, ili uopšte nisu radile, tokom pandemije uzrokovane virusom korona.

"Za finansiranje institucija u prvih pet mjeseci ove godine godine raspoređen je iznos od 304 miliona KM", navedeno je u saopštenju.

Republici Srpskoj je za pet mjeseci ove godine doznačeno 520 miliona KM, dok su 92 miliona raspoređena za spoljni dug, Federaciji BiH je doznačeno je 1,32 milijarde KM, a 189 miliona raspoređeno za spoljni dug, dok su Brčko distriktu doznačena 63 miliona KM, a pet miliona KM raspoređeno za spoljni dug.

"Po osnovu posebne putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva /0,25 KM/, Federacija BiH dobila dodatnih 77,9 milion KM, Republika Srpska 51,5 miliona KM i Brčko distrikt 2,6 miliona KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM", navedeno je u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije