Privreda

Prihodi od indirektnih poreza manji za 369 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza manji za 369 miliona KM
Foto: Arhiva / Ilustracija | Prihodi od indirektnih poreza manji za 369 miliona KM

BANJALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prikupila je za prvih šest mjeseci ove godine 3,442 milijardi KM prihoda od indirektnih poreza ili za 369 miliona KM manje nego u istom periodu prošle godine, kada je prikupljeno 3,811 milijardi KM.

"Nakon što je UIO izvršila povrat PDV-a obveznicima koji su ostvarili pravo na povrat u iznosu od 632 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u prvih šest mjeseci 2020. godine, a to su država, entiteti i Brko distrikt, iznosili su 2 milijarde i 810 miliona KM i manji su za 254 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2019. godine", navedeno je u saopštenju Uprave za indirektno oporezivanje.

Dodaje se da je samo u mjesecu junu 2020. godine prikupljeno je 562 miliona KM indirektnih poreza što je za 44 miliona KM manje u odnosu na jun 2019. godine, što, kako naglašavaju, navodi na zaključak da se privredna aktivnost polako oporavlja.

Iz Uprave ističu da je u prvih šest mjeseci 2020. godine za finansiranje institucija raspoređen iznos od 368 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije