Privreda

Prihodi od indirektnih poreza veći za 85 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza veći za 85 miliona KM
Foto: Ilustracija | Prihodi od indirektnih poreza veći za 85 miliona KM

SARAJEVO - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prikupila je u januaru 568 miliona KM indirektnih poreza, što je za 85 miliona KM više u odnosu na januar 2017. godine, kada su prihodi od PDV-a, akciza, carine i putarine iznosili 483 miliona KM, saopšteno je danas iz ove uprave.

Nakon što je UIO privredi u januaru vratila 116 miliona KM po osnovu povrata PDV-a, raspodjela prihoda sa Jedinstvenog računa UIO u januaru vršena je za finansiranje institucija BiH, prema entitetskim ministarstvima finansija i Direkciji za finansije Brčko distrikta. 

Tako je u prošlom mjesecu za finansiranje institucija BiH raspoređen 61 milion KM, Federaciji BiH 244,5 miliona KM, Republici Srpskoj 122,5 miliona KM i distriktu Brčko 13,5 miliona KM. 

U 2017. godini UIO je prikupila rekordne prihode od indirektnih poreza, koji su iznosili sedam milijardi i 44 miliona KM. U 2018. godini pred UIO je stavljen još ambiciozniji plan, prema kojem bi Uprava trebala prikupiti sedam milijardi i 342 miliona KM prihoda od indirektnih poreza, navedeno je u saopštenju. 

Raspodjela prihoda sa Jedinstvenog računa UIO vrši se u skladu sa Zakonom o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Odluci o koeficijentima za raspodjelu prihoda entitetima, koju je donio Upravni odbor UIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije