Privreda

Prihodi se lani smanjili za 5,2 odsto u Tuzlanskom kantonu

Prihodi se lani smanjili za 5,2 odsto u Tuzlanskom kantonu
Foto: N.N. | Prihodi se lani smanjili za 5,2 odsto u Tuzlanskom kantonu

TUZLA - Analiza privrednih kretanja u Tuzlanskom kantonu u 2020. godini je dokument koji je danas predstavila Kantonalna privredna komora Tuzla, a koji je detaljno pokazao da je privreda ovog kantona u velikim problemima zbog pandemije te da će oporavak biti dug.

Industrija Tuzlanskog kantona je izvozno orijentisana. Usljed pandemije korona virusa, obim industrijske proizvodnje je u 2020. godini bio manji za 2,6 odsto nego 2019. godine. Izvoz je pao za 6,7 odsto, a uvoz za 12,7 odsto. U ovom kantonu su tokom prošle godine poslovala 3.852 privredna subjekta koji zapošljavaju 69.133 osobe, pad broja zaposlenih je bio 2 odsto, a prihodi su se smanjili za 5,2 odsto.

"Uspjeli smo sačuvati radna mjesta pa smo 31. decembra 2020. godine imali 101.319 zaposlenih. U jednom momentu lokdauna imali smo otpuštanje oko 6.000 ljudi. Međutim, vraćeni su na posao. Ostvarena je neka prosječna neto plata od 835 KM. Imali smo 76.878 nezaposlenih", nabrojao je Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore.

Prve posljedice korona virusa prošle godine su primijećene u metalnoj industriji, kada je stala auto-industrija u Njemačkoj. Potom se kriza osjetila u tekstilnom sektoru pa u industriji kože i obuće kada je počeo kasniti repromaterijal iz Kine, a kasnije i zatvaranje Italije i Njemačke.

"S obzirom na to da se ova industrija u Tuzlanskom kantonu bazirala uglavnom na lohn poslove, došlo je do pada obima proizvodnje i pada izvoza između 20 i 30 odsto. Osim problema koji su izazvani pandemijom, ova radnointenzivna djelatnost koja uglavnom zapošljava žene susreće se i sa nizom drugih otežavajućih faktora u poslovanju poput problema bolovanja radnika i više od 42 dana, porodiljskog bolovanja, tretiranja povreda na radu, kao i brojnih fiskalnih i parafiskalnih nameta koji opterećuju poslovanje, posebno u doba pandemije", kazala je Edina Kurtić, sekretar Udruženja za industriju tekstila, kože i obuće.

Kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja, zabilježen je porast prodaje za 10,42 odsto, a prihod od izvoza je bio tri miliona KM.

Svakako najugroženije privredne grane su ugostiteljstvo, turizam i hotelijerstvo, a ono što je vlast činila da pomogne nije bilo dovoljno te se još ne vidi oporavak.

Kada je u pitanju ova godina, podaci Komore pokazuju da je početak godine zabilježio pad industrijske proizvodnje za 4,6 odsto, ali porastao je i izvoz i uvoz.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije