Privreda

Primjena Zakona o stečaju u TK: Radnici ostali kratkih rukava

Primjena Zakona o stečaju u TK: Radnici ostali kratkih rukava
Foto: N.N. | Primjena Zakona o stečaju u TK: Radnici ostali kratkih rukava
Nataša Tadić

TUZLA - Novi Zakon o stečaju ne primjenjuju se samo u Tuzlanskom kantonu, kazali su danas članovi Sindikata solidarnosti.

Sindikat tvrdi da se u ovom kantonu primjenjuje stari zakon na sve firme koje su u stečaj otišle prije usvajanja izmjena zakona, dok se novi primjenjuje na stečajeve pokrenute poslije juna 2018. godine.

Za primjere takve primjene zakona naveli su stečajeve u Fabrici obuće "Aida", Fabrici obuće "Fortuna" te Fabrici namještaja "Konjuh". Bivši radnici tvrde da Opštinski sud Tuzla i stečajni upravnici primjenjuju stari zakon po kojem radnici nisu u prvom isplatnom redu, nego su to povjerioci i Poreska uprava.

"Po izmjenama Ustavnog suda mi bismo prešli u prvi isplatni red i dobili bismo sva svoja potraživanja, dok po starom zakonu dobijamo tek 30 odsto tih potraživanja", ispričao je Mujo Gavranović, bivši radnik "Konjuha".

Sa druge strane, stečajni upravnik Mehmed Krainović, navodi primjer radnika "Aide", koji su, kako kaže, tražili da im se obračunaju isplate po izmijenjenom zakonu.

"Mi smo na sjednici Skupštine usvajali taj zahtjev i u cijelosti smo ga osporili. Zakonodavac koji je usvajao i donosio ovaj zakon, tačno je utvrdio s kojim datumom i od kada se primjenjuje izmijenjeni Zakon o stečajnom postupku", pojasnio je Krainović.

Apelaciju da se izmijene dva člana u zakonu pisao je tuzlanski profesor ustavnog prava Zlatan Begić. On smatra da nema smisla kako stečajni upravnici primjenjuju Zakon o stečaju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije