Privreda

Prinosi pšenice viši od prosjeka

Prinosi pšenice viši od prosjeka
Foto: Ilustracija | Prinosi pšenice viši od prosjeka

BANJALUKA, BIJELJINA - U Semberiji i Posavini uveliko su pali otkosi pšenice, dok se u Lijevču tek poneki domaćin odlučio na žetvu, koja se u punom jeku očekuje naredne sedmice.

Procijenjena proizvodnja pšenice u ovoj godini je 187.000 tona u RS, uz očekivani prosječni prinos od 4,3 tone po hektaru, ali proizvođači još nisu sigurni kolika će biti otkupna cijena.

Kako navode u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, prinos je nešto manji nego prethodne godine, kada su bili i rekordni prinosi, a ostvarena proizvodnja od 193.000 tona, mada je prinos i dalje za 10 odsto viši od višegodišnjeg prosjeka.

"Prema informacijama koje svaki dan stižu sa terena, prinosi u Semberiji i Posavini su vrlo dobri, čak i odlični, jer prosječni prinos pšenice na području Šamca, recimo, iznosi od 6,5 do 9,3 tone po hektaru, a ječma od 7,1 do 8,2 tone po hektaru", navode iz resornog ministarstva.

Ističu da će, kao i svake godine, najviše pšenice biti proizvedeno na području Bijeljine, i to oko 83.940 tona,  odnosno oko 45 odsto ukupne proizvodnje u Republici Srpskoj, zatim na području Doboja oko 39.000 tona i na području Gradiške 37.750 tona.

U Ministarstvu navode da je otkupna cijena pšenice stvar tržišta, gdje se i formira.

"Pojedini otkupljivači već su izašli sa ponuđenim otkupnim cijenama koje se kreću od 0,30 do 0,32 KM, a Ministarstvo je preporučilo mlinsko-pekarskoj industriji da otkupi sve ponuđene domaće količine roda kvalitetne pšenice", navode u Ministarstvu.

Prethodno su u bijeljinskom "Žitoprometu" rekli da ratarima nude cijenu od 0,30 do 0,32  KM, koja je nešto manja od prošlogodišnje, ali tvrde da je takvo stanje na tržištu, jer ona zvanično nije formirana na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, to je za jedan do tri feninga niže od prošlogodišnje cijene.

Aleksandar Vuruna, proizvođač iz Lijevča, kaže da je jedan dan kosio pšenicu, ali ga je kiša omela.

"Nije nešto mnogo, ali zadovoljan sam prinosom. Ja pšenicu dajem firmi 'Rapić d.o.o.', ali još nemam pojma kolika će biti otkupna cijena", kaže Vuruna.

Ni Kosta Dragić iz Semberije nije siguran kolika će biti otkupna cijena.

"Prinos nije loš, prilično sam zadovoljan. Pšenicu ću dati 'Žitoprometu'", rekao je Dragić.

Na šamačkom području u punom jeku je žetva pšenice, čiji prinos je, prema procjenama Odjeljenja za privredu u opštini Šamac, rekordan, ali na pojedinim lokalitetima došlo je do ekspanzije bolesti stabla.

Očekivani prinosi:

Bijeljina 83.940 tona 

Doboj  39.000 tona

Gradiška 37.750 tona

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije