Privreda

Prioritet dati domaćim drvoprerađivačima

Prioritet dati domaćim drvoprerađivačima
Foto: N.N. | Prioritet dati domaćim drvoprerađivačima

​KOTOR VAROŠ - Privredni savjet opštine Kotor Varoš podržao je danas inicijativu Udruženja drvoprerađivača Republike Srpske "Final" u pogledu isporuke drvnih sortimenata drvoprerađivačima sa područja ove lokalne zajednice.

"Privredni savjet opštine Kotor Varoš preporučuje Javnom preduzeću 'Šume Republike Srpske' i Šumskom gazdinstvu 'Vrbanja' Kotor Varoš da prioritet u isporukama drvnih sortimenata budu već ugovorene obaveze drvoprerađivača sa područja opštine Kotor Varoš", naglašeno je u odluci koja je usvojena jednoglasno.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan upoznao je članove Savjeta da je opština uspješno prošla proces resertifikovanja prema zahtjevima trećeg izdanja regionalnog standarda BFC SEE (Businesss Friendly Certification South East Europe), čime je potvrdila da je lokalna zajednica sa povoljnim poslovnim okruženjem.

"Sertifikat BFC SEE, između ostalog, za privredu i investitore koji žele da se presele ili prošire poslovanje u Kotor Varošu, potvrđuje stabilno i predvidivo poslovno okruženje i pomaže u identifikovanju opštine koja nudi najbolje uslove za ulaganje i ima najveći potencijal za razvoj", rekao je Sakan i dodao da je opština Kotor Varoš ostvarila 91,33 od maksimalnih 100 procentnih bodova.

Članovi Privrednog savjeta su usvojili izvještaj o izvršenju budžeta opštine za prvih šest mjeseci.

Sakan je naveo da iskazana razlika u iznosu od 460.748 KM između ostvarenih ukupnih rashoda i izdataka i ukupno ostvarenih prihoda predstavlja suficit budžeta opštine.

"Budžetski prihodi i primici su ostvareni za 1,02 odsto više ili 97.176 KM u odnosu na rebalansom planirane za izvještajni period, dok je izvršenje budžetskih rashoda i izdataka manje za 3,83 odsto ili 363.572 KM", naglasio je Sakan i napomenuo da su sve prispjele dugoročne obaveze po kreditima redovno isplaćivane, kao i kratkoročne obaveze za robu i usluge, bruto lična primanja, grantove, doznake i transfere.

Kada je riječ o izgradnji javnog parkinga kod džamije u Donjem Varošu, na sjednici je naglašeno da je u toku procedura izrade regulacionog plana i rješavanje imovinskih odnosa na toj lokaciji, a finansijsku obavezu izrade regulacionog plana je preuzelo preduzeće "Sportek".

Na sjednici je usvojena odluka o izmjeni Regulacionog plana "Kamena kuća dva" jer se na tom području planski uređuju javne površine, koje će biti ustupljene na prodaju potencijalnim investitorima za izgradnju stambeno poslovnih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije