Privreda

Prioritet zaštita domaćih proizvođača

Prioritet zaštita domaćih proizvođača
Foto: N.N. | Prioritet zaštita domaćih proizvođača
Srna

BANJALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da su uređenje spoljnotrgovinskog poslovanja i primjena mehanizma zaštite domaće proizvodnje od suštinskog značaja za agrarni sektor zbog trenutne liberalizacije uvoza koja je pogubna za domaće proizvođače.

Mirjanić je ocijenio da domaći poljoprivrednici sa sadašnjim nivoom podsticaja ne mogu biti konkurentni proizvođačima iz zemalja EU.

On je za "Glas Srpske" rekao da je prije prihvatanja adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srpska upozoravala da će njegovom primjenom biti otvorena mogućnost bescarinskog uvoza robe značajnije vrijednosti koja je lani iznosila oko 183 miliona KM, a da se očekuje da ove godine vrijednost potencijalnog uvoza bude i veća.

"Zajednički organi na nivou BiH, koji su najviše bili za prihvatanje ovog sporazuma, tromo su nastavili da rade nakon njegove primjene. Jedno od krucijalnih pitanja koje nije riješeno je pitanje izvoza mesa", naveo je Mirjanić.

On je podsjetio da će u ovoj godini na podršku tekućoj proizvodnji i kapitalnim investicijama biti utrošeno 60 miliona KM, dok je dodatnih 11 miliona KM predviđeno za regresirano dizel gorivo i modernizaciju protivgradne zaštite.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije