Privreda

Pripremni radovi kod brane "Pošćenje", HET uložio 140 miliona evra

Pripremni radovi kod brane "Pošćenje", HET uložio 140 miliona evra
Foto: Srna | Pripremni radovi kod brane "Pošćenje", HET uložio 140 miliona evra

TREBINJE - Kineska kompanija "Gedžouba", izvođač izgradnje Hidroelektrane "Dabar" vrijedne 661 milion KM, trenutno obavlja pripremne radove u zoni brane "Pošćenje" i mašinske zgrade, a preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" do sada je u ovaj projekat uložilo 140 miliona evra, izjavio je direktor ove hidroelektrane Slaviša Stajić.

"To se odnosi na izradu svih pristupnih puteva, vodovoda, 28 kilometara gradilišnih dalekovoda, izradu projektne dokumentacije, eksproprijaciju zemljišta, dovodni tunel i 15 odsto EPC ugovora", rekao je Stajić.

On je naveo da se sada najviše aktivnosti odvija u projektnom birou izvođača radova, dok je najveći napredak ostvaren na izradi projekta brane "Pošćenje".

"Definisana je geometrija brane, provjera stabilnosti i, nakon prihvatanja od inženjera, otpočelo se sa projektovanjem detaljnog projekta", precizirao je Stajić za Srnu.

On je istakao da je u ovom trenutku akcenat stavljen na projekat optočnog tunela i privremene podgrade, a ovi objekti biće korišteni u toku izgradnje, prije svega da skrenu vode rijeke Zalomke i omoguće radove i za vrijeme manjih vodostaja.

"Trenutno, izvođač obavlja pripremne radove u zoni brane 'Pošćenje' i mašinske zgrade. Riječ je o radovima koji se odnose na uređenje gradilišta, izradi pristupnih puteva i platoa na kojima će se izgraditi privremeni objekti namijenjeni za smještaj osoblja i svih učesnika u građenju", rekao je Stajić.

On je dodao da izvođač uređuje dva kampa za smještaj svog osoblja, u mjestu Divin i u Berkovićima.

Stajić je napomenuo da preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici", investitor hidroelektrane "Dabar", ima obavezu rješavanja imovinskopravnih odnosa, eksproprijacije oko 1.100 hektara zemljišta, što je u obavezi da rješava sukcesivno, u skladu sa dinamikom izvođenja radova.

"Trenutno smo u fazi eksproprijacije kanala kroz Dabarsko polje i tu je od 52 hektara, koliko je potrebno da se ekspropriše, ostalo za eksproprijaciju nekih 10-15 odsto. Imamo čvrsto uvjerenje od Geodetske uprave da će se ovaj posao, kao i posao eksproprijacije za dalekovod, okončati do kraja godine", ukazao je Stajić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se to desi, krajem godine investitor bi mogao predati zemljište namijenjeno za izgradnju Hidroelektrane "Dabar" kineskom izvođaču, izuzev zemljišta u zoni akumulacije.

"Tu smo otkupili oko 20 odsto, ostalo je još 730 hektara, što smo u obavezi da otkupimo do prvog punjenja akumulacije", dodao je Stajić.

On je naveo da investitor izvodi i radove na dovodnom tunelu, gdje je preostalo da bude iskopano još oko 150 metara.

Ukupna vrijednost Hidroelektrane "Dabar" je 661 milion KM, a kad bude izgrađena imaće instalisanu snagu od 159 megavata.

Izvođač se obavezao da će za šest mjeseci izraditi detaljan projekat, nakon čega kreće gradnja. Ukupan rok, uključujući i projektovanje iznosi četiri godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije