Privreda

Pratite nas na Google news

Privreda u FBiH zaradila tri milijarde

Privreda u FBiH zaradila tri milijarde
Foto: N.N. | Privreda u FBiH zaradila tri milijarde
Dejan Tovilović

SARAJEVO - Privredna društva u Federaciji BiH su u prošloj godini ostvarila prihode od 49,5 milijardi maraka, što je za 1,5 milijardi KM više nego u 2017. godini, pokazuju podaci Finansijsko-informatičke agencije (FIA).

Od 22.952 preduzeća koja su poslovala na tržištu FBiH, 15.699, ili 68 odsto, poslovalo je pozitivno i ostvarilo ukupnu neto dobit od tri milijarde maraka. Ta dobit je veća za 5,2 odsto nego 2017.

Kada su u pitanju one kompanije koje su negativno poslovale, u odnosu na 2017. njihov broj je pao sa 6.847 na 6.466, ali je zanimljivo da se vrijednost ukupnog gubitka sa 854 miliona povećala na više od milijardu maraka.

"U strukturi prihoda dominirali su oni ostvareni na domaćem tržištu, dok je udio prihoda od izvoza ispod 16 procenata", kazao je Esad Mahmutović, direktor Agencije, prilikom predstavljanja rezultata.

Dodao je kako po prihodima prednjače kompanije iz oblasti trgovine i prerađivačke industrije.

"Ove dvije grane zajedno ostvaruju oko 60 posto dobiti svih privrednih društava u FBiH", kazao je Mahmutović.

Prema njegovim riječima, među najvećim problemima privrede je niska likvidnost, jer preduzeća imaju velike probleme s redovnim izmirenjem kratkoročnih obaveza.

"Mjereno omjerom duga i imovine, te duga i kapitala, finansijska stabilnost nije ugrožena", kazao je on.

Paralelno sa dobrim poslovnim rezultatima, u FBiH je tokom 2018. godine i rastao broj zaposlenih za 7,9 odsto.

Sa 344.754 zaposlenih u 2017. taj broj se prošle godine povećao na 356.390.

Rasla je i ukupna vrijednost imovine privrednih društava i uvećala se za 2,4 odsto, tačnije sa 64,6 na 66,1 milijardu KM.

Adnan Mahmutović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže za "Nezavisne" kako će rezultati poslovanja privrede biti još bolji kada Vlada popravi poslovni ambijent.

"O tome se dugo priča i neke su pripreme rađene, ali neophodnih zakona nema", kaže on.

Smatra kako se neka rješenja iz Republike Srpske, a koja se odnose na rasterećenje privrede, mogu prepisati i primijeniti u FBiH.

"Republika Srpska se odrekla dijela svojih prihoda kako bi došlo do povećanja plata i to je dobar potez. Mi smo tražili da se primijeni i u Federaciji i da se neoporezivi dio plate podigne na 1.000 maraka, ali za sada nema pomaka. Dobra je i mjera koja se odnosi na podsticaje u privredi, gdje se poslodavcu refundira dio za doprinose koji je uplatio za povećanje plate radniku", ocijenio je Mahmutović.

  • 66,1 milijarda KM vrijednost imovine preduzeća
  • 49,5 milijardi KM prihodi u 2018.
  • 3 milijarde KM dobit
  • 1 milijarda KM gubitak
  • 356.390 radilo u 2018.
  • 15.699 preduzeća pozitivno poslovalo
  • 6.466 iskazalo gubitak
  • 7,9 odsto rastao broj zaposlenih

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije