Privreda

Pratite nas na Google news

Privredna komora predložila mjere za sprečavanja posljedica pandemije

Privredna komora predložila mjere za sprečavanja posljedica pandemije
Foto: Arhiva / Ilustracija | Privredna komora predložila mjere za sprečavanja posljedica pandemije
Srna

BANJALUKA - Privredna komora Republike Srpske dostavila je Vladi Srpske prijedlog mjera za Program ekonomskih reformi Srpske 2021-2023. koje je neophodno sprovesti u kratkoročnom periodu da bi se, kako se naglašava, stvorili uslovi za sprečavanje dodatnih negativnih uticaja krize izazvane pandemijom virusa korona.

Iz Komore je saopšteno da bi sprovođenje tih mjera omogućilo i početak oporavka privredne aktivnosti i stvaranje konkurentnije i otpornije privrede, koja je generator oporavka i razvoja ekonomije i društva.

"S tim u vezi, prva nužna mjera je rasterećenje rada, odnosno smanjenje zbirne stope doprinosa za najmanje dva odsto izmjenom Zakona o doprinosima i to po hitnom postupku, tako da se obezbijedi primjena izmijenjenog Zakona od 1. januara 2021. godine", navodi se u saopštenju.

U Privrednoj komori tvrde da se druga nužna mjera, čiju realizaciju, takođe, treba obezbijediti od 1. januara 2021. godine, odnosi na izdvajanje u Budžetu Srpske grant sredstava za podsticaj unapređenju tehnološke opremljenosti privrede Republike Srpske.

U saopštenju se precizira da bi se iz tog granta sufinansirale investicije namijenjene za unapređenje tehnoloških procesa u privrednim društvima i to u visini 30 do 40 odsto od vrijednosti projekta, dok bi preostali iznos finansirao aplikant, privredno društvo.

"Poznat je zahtjev Privredne komore Srpske iz prethodnog perioda da se za ovu namjenu iz budžeta Srpske izdvoji 100 miliona KM na godišnjem nivou, a prijedlog dodatno dobija na značaju u vremenu krize i neminovne digitalizacije ukupnog poslovanja, sa kojom smo posebno suočeni ove godine", navode iz Komore.

U Privrednoj komori smatraju da se ključna mjera koja može uticati na rasterećenje privrede i podizanje nivoa njene produktivnosti i konkurentnosti odnosi na formiranje stalne radne grupe za analizu Registra poreskih i neporeksih davanja, koja bi kontinuirano vršila analize i predlagala ukidanja ili smanjenja neporeskih davanja.

U saopštenju se dodaje da je, kada je riječ o politici podsticaja, neophodno nastaviti aktivnosti na kreiranju registra svih podsticaja u Republici Srpskoj na svim nivoima da bi se dobio jasan pregled dostupnih podsticaja, namjene podsticaja, korisnika podsticaja, te omogućila efikasna i racionalna analiza efekata dodijeljenih sredstava.

Iz Komore napominju da je kriza izazvana pandemijom i njen uticaj na ekonomiju "pokazala potrebu brzog prilagođavanja i kreiranja inovativnih rješenja i pristupa u poslovanju, s jedne strane, ali i negativne efekte na poslovanje, s druge strane".

"Kako se i u narednom periodu može očekivati nastavak pandemije i njen negativan uticaj na nivo zaposlenosti u Srpskoj, potrebno je ubrzati započete reformske procese u oblasti obrazovanja da bi se na efikasan način odgovorilo zahtjevima tržišta rada", pojašnjavaju u Komori.

U Privrednoj komori Srpske smatraju da je ključno obezbijediti sticanje kvalitetnih i praktičnih znanja i vještina kod učenika i studenata, u skladu sa brzim tehnološkim promjenama i procesima digitalizacije poslovanja i u javnom i privatnom sektoru.

"Potreba za adekvatnom primjenom dualnog sistema obrazovanja posebno dolazi do izražaja, za šta je neophodno upotpuniti regulatorni okvir koji bi omogućavao učenje kroz rad, plaćenu učeničku praksu, rasterećenu poreza i doprinosa za vrijeme redovnog školovanja", naglašava se u saopštenju.

Komora predlaže i da se uvede obaveza godišnjeg izvještavanja o realizaciji Programa ekonomskih reformi, uzimajući u obzir da je u pitanju trogodišnji dokument i da se uslovi poslovanja ubrzano mijenjaju, zbog čega je "neophodno ažurno pratiti efikasnost definisanih mjera i njihovu realizaciju, kako bi se dobila najpotpunija slika o ostvarenju zacrtanih i planiranih mjera i njihovih efekata".

Komora očekuje da će nacrt ovog dokumenta biti predmet širih javnih konsultacija u skladu sa Smjernicama za Program ekonomskih reformi 2021–2023. zapadnog Balkana i Turske, putem kojih bi se prijedlozi dodatno precizirali i objasnili, te na taj način postali sastavni dio konačnog Programa ekonomskih reformi Republike Srpske 2021-2023. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije