Privreda

Privredni rast evrozone 2,2 odsto u trećem kvartalu

Privredni rast evrozone 2,2 odsto u trećem kvartalu
Foto: Pixabay | Privredni rast evrozone 2,2 odsto u trećem kvartalu

LUKSEMBURG - Privreda evrozone zabilježila je rast od 2,2 odsto u trećem kvartalu 2021. u odnosu na prethodno tromjesečje, po desezoniranim podacima, prema danas objavljenoj procjeni Evrostata, statističkog zavoda Evropske unije.

Istovremeno, bruto domaći proizvod EU je porastao na kvartalnom nivou za 2,1 procenat, navodi se u saopštenju na veb sajtu Evrostata.

Najveći rast BDP-a u odnosu na drugo tromjesečje zabilježila je Austrija (+3,8%), zatim Francuska (+3,0) i Portugalija (+2,9%). Najniže stope rasta su imali Rumunija i Slovačka (po +0,4%), a privredni rast Litvanije je iznosio nula odsto.

U poređenju sa trećim tromjesečjem prošle godine, privredna ekspanzija u evrozoni iznosi 3,9 odsto, a u 27. članoj EU 4,1 odsto.

Na osnovu desezoniranih podataka, obim BDP-a u evrozoni i EU i dalje je za 0,3 procenta, odnosno za 0,1 posto, respektivno, ispod nivoa u četvrtom kvartalu 2019, posljednjem pretpandemijskom tromjesečju.

Evrostat je takođe objavio u odvojenom izvještaju da je broj zaposlenih u evrozoni i EU porastao u periodu jul-septembar za po 0,9 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok na godišnjem nivou bilježi rast od 2,1 posto u oba bloka.

Po rastu zaposlenosti na kvartalnom nivou su prednjačile Irska (+4,0%), Španija (+2,6%), Litvanija (+2,1%), Estonija i Grčka (obe po +1,9%), dok je pad zaposlenosti zabilježen u Letoniji (-2,0%), a u Finskoj je broj zaposlenih ostao na nepromijenjenom nivou u odnosu na drugo tromjesečje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije