Privreda

Privrednici u RS stipendiraju deficitarna zanimanja

Privrednici u RS stipendiraju deficitarna zanimanja
Foto: N.N. | Privrednici u RS stipendiraju deficitarna zanimanja

BANJA LUKA- Privrednici u RS iskazali su spremnost da stipendiraju deficitarna zanimanja - istaknuto je danas na sastanku pomoćnice ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje RS Radmile Kocić- Ćućić s predsjednicima aktiva direktora srednjih škola te predstavnicima realnog sektora.

Ona je navela da je opredjeljenje Ministarstva prosvjete i kulture da škole plan upisa usklade s brojem učenika koji završavaju deveti razred i potrebama tržišta rada na nivou jedinice lokalne samouprave.

Pozdravljene su aktivnosti Ministarstva na promociji zanimanja na nedavno održanom sajmu u Prijedoru, koji je okupio 10.000 učesnika - učenika osnovnih i srednjih škola i veliki broj privrednika koji su pokazali spremnost da otvore vrata svojih firmi za učenike u smislu promocije zanimanja, ali i obavljanja učeničke prakse.

Na sastanku je ukazano na potrebu veće promocije zanimanja na nivou lokalnih zajednica i istaknuti su dobri primjeri ovih aktivnosti na području zvorničke, bijeljinske, dobojske i prijedorske regije. 

Konstatovano je i da u ovoj školskoj godini deveti razred završavaju 10.272 učenika, a da je Prijedlogom plana upisa predviđeno 959 mjesta više zbog učenika koji, kako je saopšteno, u pograničnim dijelova RS dolaze iz Federacije BiH i Srbije.

Prema uporednoj analizi realizacije plana upisa u prošloj i plana upisa za školsku 2018./2019. godinu, evidentno je da je planiran upisa u zanimanja trećeg stepena veći za 4,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije