Privreda

Kućama poslati i radnici u Prijedoru

Kućama poslati i radnici u Prijedoru
Foto: N.N. | Privremeni prekid rada u Arselor Mitalu Prijedor

PRIJEDOR, ZENICA - I dio radnika kompanije "ArcelorMittal Prijedor" privremeno je poslat kućama, baš kao što je to ranije učinjeno u Zenici.

Iz "ArcelorMittala Prijedor" danas su saopštili da je nepovoljna trenutna ekonomska situacija na svjetskom tržištu usljed pandemije virusa kovid-19, između ostalog, uzrokovala i znatno smanjenje potražnje za čelikom.

"Smanjenje potražnje za čelikom dovelo je do smanjenja proizvodnje čelika u željezari 'ArcelorMittal Zenica', a time i do smanjenja potreba za željeznom rudom. 'ArcelorMittal Prijedor' morao je prilagoditi svoje poslovanje ovoj smanjenoj potražnji, privremeno smanjujući svoje aktivnosti na proizvodnji i otpremanju željezne rude", naveli su iz "ArcelorMittala Prijedor"

Kako dodaju, da bi se osigurala održivost kompanije, preduzete su određene mjere kao odgovor na ovako nepredviđen pad u potražnji.

"Ove mjere uključuju prekid rada i slanje radnika na privremeno odsustvovanje s posla. Nadamo se da će se tržište s vremenom normalizovati i da ćemo što prije prevazići ovu situaciju", saopštili su iz "ArcelorMittala Prijedor", odakle su nam izvori nezvanično potvrdili da je kući privremeno poslato oko 30 odsto radnika.

Saša Kukolj, predsjednik Sindikata "ArcelorMittala Prijedor", rekao je za "Nezavisne" da će se Sindikat ovim povodom narednih dana obratiti saopštenjem.

"Za nas nije realno ni prihvatljivo da u svim kriznim momentima sav teret snose radnici. Dajemo punu podršku svojim kolegama u Zenici, a za sve ostale informacije možete se obratiti kompaniji", rekao je Kukolj juče za "Nezavisne".

Istovremeno, Sindikat kompanije "ArcelorMittal Zenica" danas je na konferenciji za novinare povodom prekida proizvodnje kazao da nisu ispoštovane zakonske odredbe za donošenje odluka o prekidu rada.

Sindikalci tvrde da je do sada radnicima u Zenici na kućne adrese upućeno 800 rješenja o slanju na čekanje, a da ih je pripremljeno ukupno 1.000. Radnicima savjetuju da rješenja ne potpisuju, ali da ih sačuvaju. Sindikalci kažu da će, ukoliko ova situacija potraje, razmatrati i o protestima čim se za to stvore uslovi.

"Radnici kompanije 'Arcelor Mittal' prve su žrtve tzv. korona zakona", izjavio je Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata "ArcelorMittala".

U Sindikatu su ogorčeni odlukama Uprave kompanije o obustavi proizvodnje i slanju radnika na čekanje, koje su, kako tvrde, objavljene 19, a počele su od 12. maja.

Kapetanović tvrdi da opravdanje kompanije da je posao stao zbog virusa korona nije tačno i da se pravi razlog krije u korona zakonu koji kompanija želi iskoristiti kako bi dobila više od milion KM subvencija.

"Radnici su nam radili s tri maske u vrijeme pandemije, a sada kada se otvaraju granice, radnike šalju na čekanje", dodao je Kapetanović.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže da su ponukani najnovijim dešavanjima održali vanrednu sjednicu i donijeli zaključke kojim podržavaju zaštitu plata radnika i kolektivnog ugovora, te pozivaju generalnog direktora da povuče svoju odluku.

"Ovo je primjer šta nas čeka u FBiH usvajanjem novih zakona. Radnici će ostati prepušteni sebi. Ovdje bi bilo više od 2.400 radnika na protestima danas, da se možemo okupiti", izjavio je Šatorović.

Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK, kaže da su dobili podršku brojnih sindikalnih organizacija.

"Već smo uputili Upravi kompanije dopis da poništi odluku s obzirom na to da je trebalo informisati radnike 30 dana ranije", izjavio je Mujkanović.

Nekoliko sati prije obraćanja sindikalaca, saopštenjem za javnost oglasio se i "ArcelorMittal Zenica", kazavši da je razlog za njihov potez veliki pad potražnje uzrokovane virusom korona.

"Kako bi proizvodnja bila u skladu s potražnjom, Uprava je donijela odluku o privremenoj obustavi proizvodnje na 10 dana, počevši od 19. maja 2020.", dodaju iz "ArcelorMittala".

Dodaju da su od početka krize obavještavali Sindikat "ArcelorMittala Zenica" o svim poslovnim izazovima, računajući na njihovo razumijevanje i podršku.

"U skladu s tim, nedavno smo Sindikatu predložili smanjenje plaća samo za 25 posto radnika kompanije, riječ je o menadžerima, uz smanjenje plaća u rasponu od 10 posto i 20 posto. Ostalih 75 posto radnika bilo bi u potpunosti izuzeto od bilo kakvog smanjenja. Nažalost, Sindikat nije bio u stanju shvatiti ozbiljnost naše situacije i odbio je prijedlog", tvrde iz "ArcelorMittala Zenica", te dodaju da je privremena obustava rada jedini način opstanka kompanije u vrijeme krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije