Privreda

Pratite nas na Google news

Produžena zapljena Agrokorovih akcija u Merkatoru

Produžena zapljena Agrokorovih akcija u Merkatoru
Foto: Ilustracija | Produžena zapljena Agrokorovih akcija u Merkatoru
Tanjug

LJUBLJANA - Slovenačka Agencija za zaštitu konkurencije (AVK) odlučila je da produži privremenu zapljenu 69,57 posto Agrokorovih akcija koje ima u Merkatoru, radi obezbjeđenja naplate kazne od hrvatske grupacije u iznosu od 53,9 miliona evra.

U saopštenju AVK navodi se da Agrokor još nije platio kaznu koja mu je izrečena prošlog decembra jer nije prijavio antimonopolskom regulatoru u Sloveniji preuzimanje kompanije za flaširanje vode Kostela u toj zemlji iz 2016. godine, prenosi agencija STA.

Slovenačka novinska agencija dodaje da AVK nije navela u saopštenju kakvi će naredni koraci uslijediti, uz objašnjenje da odluka o konfiskovanju akcija može biti produžena jedanput na period od maksimalno šest mjeseci.

Zapljenu akcija je podržao Okružni sud u Ljubljani, dok je slovenački Ustavni sud nedavno odbacio žalbu Agrokora povodom odluke AVK o konfiskovanju.

Najnovija odluka AVK znači prenos Agrokorovog većinskog udjela u Merkatoru na Fortenovu, kompaniju nasljednicu hrvatskog koncerna, nije moguć, dodaje se u tekstu.

Šef Fortenove Fabris Peruško je nedavno izjavio da je još u toku pravni postupak vezan za zapljenu. Nije iznio detalje, ali je pomenuo kao jednu od opcija plaćanje kazne u iznosu od 51,9 miliona evra i izrazio očekivanje da će uskoro biti ispunjeni uslovi za prevođenje Merkatora u Fortenovu.

Osim ukidanja mjere antimonopolskog regulatora i saglasnosti svih 56 povjerilaca Merkatora, za prelazak slovenačkog maloprodajnog lanca u Fortenovu potrebna je i saglasnost Evropske komisije. Fortenova to očekuje za nekoliko mjeseci, navodi STA.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije