Privreda

Program Vlade USK 200.000 KM za subvencije kamata

Program Vlade USK 200.000 KM za subvencije kamata
Foto: N.N. | Program Vlade USK 200.000 KM za subvencije kamata

BIHAĆ - Vlada USK osigurala je u budžetu 200.000 maraka i tim sredstvima će tokom ove godine subvencionirati kamate subjektima male privrede koji posluju na području Unsko-sanskog kantona, potvrdila je Samra Mehić, kantonalna ministrica privrede.

Prema njenim riječima, cilj ovog programa je pomoć ovdašnjoj ekonomiji kroz unapređenje postojećih i otvaranje novih privrednih subjekata, podršku zadržavanju postojećeg nivoa proizvodnje, kao i održanje te povećanje postojećeg broja radnih mjesta.

Inače, ovo je četvrta godina kako Vlada USK provodi ovaj projekat i on je pokazao punu ekonomsku opravdanost, s tim da se s njim pauziralo prošle godine zbog teške ekonomske situacije usljed pandemije virusa korona.

"Mi smo pokrenuli proceduru javnog poziva i odabrali smo banku. Vlada će subvencionirati kamatne stope u visini od 2,55 odsto, utvrđeni su i kriterijumi za buduće korisnike ovog programa. Uskoro ćemo objaviti javni poziv kako bismo odabrali krajnje korisnike", kazala je Mehićeva.

Prije dvije godine u ovom projektu sudjelovalo je 20 privrednika te je tom prilikom povučeno i investirano oko šest miliona maraka kreditnih sredstava.  

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije