Privreda

Proizvodnja duvana u BiH na izdisaju

Proizvodnja duvana u BiH na izdisaju
Foto: Ilustracija | Proizvodnja duvana u BiH na izdisaju

BIJELJINA, BANJALUKA - Legalna proizvodnja duvana u BiH iz godine u godinu je sve manja, a krajnje loša situacija u ovoj grani poljoprivrede, prema riječima uzgajivača, mogla bi već sljedeće godine dovesti do potpune obustave proizvodnje.

Kako proizvođači ističu, nekoliko je razloga zašto je duvanska proizvodnja u BiH iz godine u godinu sve lošija, a to su, kako navode, zatvaranja domaćih fabrika duvana, male premije, jačanje crnog tržišta,  monopol velikih kompanija i, kako su rekli, "nerazumna politika UIO BiH".

Na danas održanom sastanku u Bijeljini su ustvrdili da postoji loš odnos Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) prema proizvođačima duvana, dok  sa druge strane iz UIO su saopštili da je sve rađeno u skladu sa Zakonom o duvanu.

Zbog svega navedenog organizatori proizvodnje duvana su juče održali sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija, na kojem su donijeli nekoliko zaključaka.

Svetozar Mihajlović, savjetnik direktora u kompaniji "Duvan" Bijeljina, ističe da je proizvodnja duvana u BiH postala nerentabilna, a rekao je i da je "UIO konfiskovala organizatore proizvodnje duvana".

"UIO je zbog pritisaka crnog tržišta i ilegalne proizvodnje praktično konfiskovala našu proizvodnju, za šta nije imala nikakav zakonski okvir", naveo je Mihajlović.

Upozorio je da zbog toga proizvođači duvana sljedeće godine neće moći preuzeti proizvodnju.

"Imamo nerazumnu politiku UIO koja nameća pravila koja ne postoje nigdje u okruženju u proizvodnji duvana i koja svoje slabosti i nemoć u borbi protiv crnog tržišta prenosi na nas koji smo organizatori legalne proizvodnje duvana", kazao je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, UIO BiH obračunava dupli porez na promet, 17 plus 17 odsto, što je dovelo do situacije da se onemogući otkup duvana.

"Nekada je proizvodnja duvana bila oko 8.000 tona, a sada oko 500 tona", kaže on.

Jedan od zaključaka jučerašnjeg sastanka, prema njegovim riječima, bio je i da Miro Džakula, direktor UIO BiH, još jednom razmotri situaciju, te pokuša riješiti novonastali problem.

"Zamolili smo resorne ministre poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da zakažu sastanak sa UIO BiH i da razmotre otkup duvanske proizvodnje u BiH", kazao je Mihajlović.

Iz UIO BiH su juče saopštili da su, kao i kod svih ostalih obveznika indirektnih poreza, kod organizatora proizvodnje sirovog duvana u BiH vršene redovne poreske kontrole, te da je u tim kontrolama naknadno utvrđena poreska obaveza koja nije bila prijavljena u PDV prijavama i nije bila plaćena.

"Jedna od bitnih činjenica koje su dovele do obračuna dodatnih obaveza je i okolnost da svu proizvodnju duvana proizvođači moraju predati organizatorima proizvodnje sirovog duvana u BiH, a u konkretnim slučajevima nisu postojale evidencije o cjelokupnim količinama duvana koji je shodno Zakonu o duvanu morao biti predat", navodi se u saopštenju UIO BiH.

Naglasili su da, ako su organizatori u procesu predaje duvana uočili nepravilnosti bilo koje vrste, onda su bili u zakonskoj obavezi da kontaktiraju poljoprivrednu inspekciju, te da se utvrdi gdje je i šta se desilo sa količinama duvana koji im eventualno nije predat i da za to imaju dokaze.

"Inspektori UIO su izvršili kontrole i u svakom pojedinačnom postupku naknadno utvrdili obavezu PDV-a gdje je na to ukazivala raspoloživa dokumentacija", stoji u saopštenju UIO BiH.

Dodali su da svaki poreski obveznik ima pravo žalbe, te da su to iskoristili i organizatori proizvodnje sirovog duvana u BiH.

"Po okončanju upravnog postupka u UIO pokrenuti su sporovi pred Sudom BiH, a kako je navedeno, jedan od tih postupaka je okončan presudom Apelacionog vijeća Suda BiH. Za svaki ostali postupak koji se okonča pred Sudom BiH, svaka pojedinačna odluka biće obavezujuća za postupanje i za UIO", zaključili su u UIO.

Govoreći o proizvodnji duvana, Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, naveo je za "Nezavisne" da dio proizvođača duvana u RS nije registrovan, posebno u predjelu Hercegovine.

Dodao je da je pitanje gdje ti proizvođači nabavlju sjemena duvana.

"Oni koji legalno rade legalno sklapaju ugovore sa otkupljivačima. Problem su ugovorene količine duvana, jer se nikad ne zna koliko će duvan da rodi, a problem je što se porezi isplaćuju na ugovorenu količinu, a ne na isporučenu", rekao je Maletić.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, za "Nezavisne" su naveli da je ove godine planirana sjetva duvana na oko 920 hektara, dok je prošle godine procijenjena površina zasađena duvanom bila oko 815 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije