Privreda

Proizvodnja električne energije u RiTE Ugljevik stabilna

Proizvodnja električne energije u RiTE Ugljevik stabilna
Foto: N.N. | Proizvodnja električne energije u RiTE Ugljevik stabilna

I u vanrednim uslovima rada izazvanih pandemijom virusa korona, proizvodnja električne energije u RiTE Ugljevik bila je stabilna. Od početka godine do kraja maja proizvedeno je 756 gigavat časova električne energije, što je nešto više od trećine ukupne proizvodnje u sistemu Elektroprivrede. Od 1. juna očekuje se i povratak japanskih stručnjaka angažovanih na probnom radu postrojenja za odsumporavanje.

Sačuvali smo zdravlje ljudi i održali proces proizvodnje zahvaljujući disciplini i odgovornosti zaposlenih, ističe direktor RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović. U ovom preduzeću se, nakon ukidanja vanrednih mjera zbog pandemije, na posao vratilo oko 2.000 radnika.

Pozitivni poslovni rezultati,međutim,upravi preduzeća ne dozvoljavaju da se opusti.Zbog pada potrošnje el.energije u prethodnom periodu i sporog oporavka privrede,urađena je restrikcija javnih nabavki i plan ušteda. To će, tvrde u ovom preduzeću,omogućiti da realizuju planirane zahvate na turbini i kotlu termolektrane.

Pandemija je zaustavila rad postrojenja za odsumporavnje nakon šest dana probnog rada, ali se povratak japanskih izvođača radova, očekuje 1.juna, kada će postrojenje ponovo biti u pogonu. U međuvremnu, nastavljeni su poslovi na drugim radovima u okviru najvećeg ekološkog projekta na Balkanu, na kojem su angažovani i radnici preduzeća Rudis.

Probni rad postrojenja za odsumporavanje trajaće mjesec dana, a prvi parametri su pokazali da je emisija čvrstih čestica i sumpor-dioksida, svedena u okvire vrijednosti propisanih direktivama Evropske unije.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije