Privreda

Projekat istočne gasne interkonekcije - strateški interes Srpske

Projekat istočne gasne interkonekcije - strateški interes Srpske
Foto: Srna | Projekat istočne gasne interkonekcije - strateški interes Srpske

Načelnik odjeljenja za gas u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Maja Mrkić Bosančić smatra da je Projekat istočne gasne interkonekcije od strateškog interesa za Republiku Srpsku, jer će na taj način biti obezbijeđena veća sigurnost snabdijevanja gasom.

- Ovaj projekat je baziran na izgradnji magistralnog gasovoda od granice sa Srbijom trasom od Bijeljine, Brčkog prema Banjaluci i Novom Gradu, sa ograncima prema Prijedoru i Doboju - rekla je Bosančićeva danas novinarima u Banjaluci gdje učestvuje na naučno-stručnoj konferenciji "Energetska slika BiH u kontekstu energetske krize u Evropi".

Ona je napomenula da ovaj projekat obuhvata izgradnju distributivne gasne mreže u gradovima i opštinama duž trase magistralnog gasovoda, te izgradnju dvije gasne toplane na gas.

Bosančićeva očekuje da će biti realizovana ranija odluka Savjeta ministara o pokretanju pregovaračke procedure za gradnju istočne gasne interkonekcije Republike Srpske i BiH sa Srbijom.

- Ovo je značajan iskorak u političkom dogovoru ka realizaciji ovog projekta između BiH i Srbije. Vjerujemo da će ono što smo planirali u narednom periodu biti realizovano - istakla je Bosančićeva.

Ona je podsjetila da Srpska ima usvojenu Strategiju razvoja energetike do 2035. godine u kojem je integrisan ovaj gasni projekat, izmjenu i dopunu Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, kao i svu potrebnu zakonsku legislativu.

Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Miloš Šolaja smatra da posljednji događaji koji su uzrokovani rusko-ukrajinskim sukobom odražavaju na energetsku krizu u svijetu i BiH, zbog čega se mora raditi na razvoju obnovljivih izvora energije.

- BiH ima problema u svim segmentima energetskih politika, od izvora energije, transportnih puteva i njen koeficijent iskorišćenosti energije je možda i više od dva puta niži od evropskog prosjeka - istakao je Šolaja.

Komentarišući činjenicu da je FBiH do sada opstruisala mogućnost postizanja dogovora o istočnoj gasnoj interkonekciji BiH sa Srbijom, Šolaja kaže da FBiH koristi ruski gas, ali da politički razlozi dominiraju i uslovljavaju odustajanje od politika koji su na principima EU – diverzifikacija i sigurnost u snabdijevanju.

Šolaja kaže da je na Savjetu ministara postignut principijelni dogovor o istočnoj gasnoj interkonekciji i da bi to trebalo da znači da će se ići u realizaciju tog projekta.

- U BiH ništa nije sigurno dok ne vidimo da se to dogodilo - smatra Šolaja.

Načelnik beogradskog Centra za evroazijske studije na Institutu za međunarodnu politiku i privredu Dušan Proroković smatra da je budućnost ekonomije u Evropi vrlo upitna, imajući u vidu činjenicu da će visoke cijene energenata ostati aktuelne još najmanje pola decenije.

Proroković je rekao da Srbija ima ambicije da bude regionalni distributer ruskog gasa i da se u tom smislu poveže sa regionom.

U radu naučno-stručne konferencije učestvuju predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, stručnjaci iz gasnog sektora, predstavnik Komisije za koncesije Republike Srpske, analitičari, profesori na fakultetima, te predstavnici Udruženja "Centar za lobiranje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije