Privreda

Promovisati svijetle primjere u privredi

Promovisati svijetle primjere u privredi
Foto: N.N. | Promovisati svijetle primjere u privredi

TESLIĆ - Smanjivanje oporezivanja rada kako bi se on rasteretio i povećala neto plata, kao i poboljšanje i kontinuiran rad na socijalnom dijalogu, neki su od glavnih ciljeva Unije udruženja poslodavaca RS.

Rečeno je ovo na radionici "Socijalni dijalog i uloga medija", održanoj u Banji Vrućici u Tesliću, koja se odvija u okviru projekta "Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu", a koji finansira EU.

"Kada se govori o minimalnoj zaradi, nju prima oko 29.000 ljudi u RS, od čega je njih 5.000 u javnom sektoru, te je neophodno da sarađujemo i radimo konstantno na rasterećenju rada kako bi u nekom budućem periodu svi bili u boljem položaju", istakao je Dejan Mijić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS (UUP RS).

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju saradnja Unije s medijima, neophodno je što više promovisati svijetle primjere u privredi, jer u RS postoji mnogo pozitivnih primjera koji zaslužuju da budu prezentovani.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da je dosadašnja saradnja između medija i Unije uvijek bila korektna te da će Unija u budućem periodu nastojati da još poboljša pomenutu komunikaciju.

Saša Aćić, direktor UUP RS, kazao je da trenutno ne postoji kvalitetan dijalog između Sindikata, Vlade i poslodavaca te da se mora kontinuirano raditi na unapređenju ove vrste dijaloga.

Stevo Pucar, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, kazao je da bi RS mogla da uči na primjeru Rumunije, koja je iskoristila strane investicije, privukla ulagače te obezbijedila nagli rast BDP-a.

"Problem ovog područja je i privredna neaktivnost, jer imamo svega osam preduzeća na 1.000 stanovnika", rekao je Pucar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije