Privreda

Protest prosvjetnih radnika na trgu 24. juna

Protest prosvjetnih radnika na trgu 24. juna
Foto: N.N. | Protest prosvjetnih radnika na trgu 24. juna

BIHAĆ - Sindikati radnika u obrazovanju USK zatražili su smjenu Vlade u ovom kantonu te najavili generalni štrajk, kojim će započeti predstojeća školska godina.

Kako bi pokazali da su ozbiljni u svojim nastojanjima, najavili su organizaciju velikog protestnog okupljanja na glavnom gradskom trgu u Bihaću, koje će se održati 24. juna.

Predstavnici sindikata kažu kako ništa od ranije dogovorenog Vlada nije ispoštovala, čime je nastavljeno kršenje dogovorenog, ali i kolektivnog ugovora. "Imali smo čvrsta obećanja premijera, ministara finansija, obrazovanja i pravosuđa, da će u budžetu za ovu godinu biti ispoštovan naš kolektivni ugovor i da će biti izrađeni pravilnici koji regulišu oblast obrazovanja. Ništa od toga nije ispoštovano", kazala je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata radnika u osnovnom obrazovanju USK.

Ona je podsjetila kako je osnovni uslov koji su tražili bio taj da im se osnovica za obračun plata izniveliše s ličnim dohocima kod ostalih budžetskih korisnika, što je ugrađeno u kolektivni ugovor. Ovom prilikom navedeno je kako će protiv odgovornih u kantonalnoj vladi biti podnesene sudske tužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije