Privreda

Protest radnika Aluminija ispred zgrade HDZ-a u Mostaru

Protest radnika Aluminija ispred zgrade HDZ-a u Mostaru
Foto: Fena | Protest radnika Aluminija ispred zgrade HDZ-a u Mostaru

MOSTAR - Nekoliko stotina radnika mostarskog Aluminija, koji je noćas prestao sa radom, okupilo se danas nešto prije 13 sati ispred zgrade HDZ-a BiH u Mostaru tražeći odgovore za nastalu situaciju.

Međutim, pred radnike Aluminija niko još nije stao iz HDZ-a BiH, oko čije centrale se nalaze i specijalne snage policije.

Neslužbeno se saznaje da je sastanak ss predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem dogovoren za sutra u 12 sati u Centrali HDZ-a BiH u Mostaru.

Aluminij d.d. Mostar s radom je prestao noćas, četiri minute iza ponoći, čime je ostvaren najcrnji scenario na koji su proteklih dana upozoravali radnici tog preduzeća.

Nagli prestanak rada prouzrokovaće hlađenje i stvrdnjavanje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama što će napraviti ogromne štete na pogonu, a eventualno ponovno pokretanje proizvodnje zahtijevaće ogromne troškove.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnik je 44 odsto kapitala u Aluminiju, mali dioničari takođe imaju 44 odsto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije