Privreda

Provozali smo se novim autoputem "9. januar"

Provozali smo se novim autoputem "9. januar"
Foto: Velibor Tripić | Provozali smo se novim autoputem "9. januar"
N.N.

Danas je za saobraćaj puštena posljednja dionica autoputa Banjaluka - Prnjavor, čime je u cjelosti završena izgradnja autoputa Banjaluka - Doboj u dužini od 72 kilometra, za šta je utrošeno 402 miliona evra.

Tokom radova na poslejdnjoj dionici su primjenjena brojna napredna tehnološka rješenja uz korišćenje vrhunske savremene mehanizacije.

Projektovanje i izgradnja obuhvatilo je dionicu u dužini od 35.300m. 

Na ovoj dionici, složeni hidrografski i topografski uslovi zahtijevali su projektovanje velikog broja inženjerskih objekata i konstrukcija – mostova, konstrukcija za zaštitu kosina i jednog vještačkog tunela.

Investitor je JP „Autoputevi Republike Srpske“, a izvođač radova zajedničko preduzetništvo "Integral inženjering i Granit".

Nadzor nad izgradnjom vršilo je zajedničko preduzetništvo “Krebs + Kiefer Eastern Europe GmbH” (Njemačka) i H.P. “Gauf  Ingenieure – JBG” (Njemačka).

Dionica autoputa između Prnjavora i Doboja u dužini od 36,6 kilometara puštena je 11.9.2016. godine u saobraćaj, dok je 01.10.2017. svečano puštena u saobraćaj poddionica od petlje “Mahovljani” do sela Drugovići u dužini od 10 kilometara, koju možete pogledati ovdje.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije