BiH

Svečano otvorena dionica Laktaši - Drugovići: "Autoput će spojiti Srbiju i RS"

Svečano otvorena dionica Laktaši - Drugovići: "Autoput će spojiti Srbiju i RS"
Foto: Vladimir Stojaković | Počela ceremonija otvaranja dionice Mahovljani - Drugovići

LAKTAŠI - Svečanim defileom nekoliko stotina automobila na istočnom prilazu mahovljanskoj petlji, otvorena je dionica autoputa "9. januar" Banjaluka - Doboj od Laktaša do Drugovića u dužini od deset kilometara.

Na čelu kolone bili su Milorad Dodik, predsjednik RS, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Željka Cvijanović, premijerka RS, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine, i brojni ministri, direktori i narodni poslanici.

Dodik je tokom svečanog dijela programa rekao da će, nakon što se autoput spoji sa Srbijom, Srbija i RS biti spojene bez zaustavljanja i naplatnih kućica, a Vučić je obećao da će Srbija uraditi svoj dio posla i izgraditi autoput od graničnog prelaza do autoputa prema Beogradu.

Dodik je rekao da je ovim svečanim činom RS dosegla 80 izgrađenih kilometara autoputa, a da je cilj ukupno izgraditi 400 kilometara.  Zahvalio je evropskim bankama koje su podržale izgradnju, ali je dodao da je autoput izgrađen novcem građana RS uzetim iz kredita, koji će oni vraćati. Izgradnju autoputa nazvao je civilizacijskim dosegnućem, dodavši da RS mijenja izgled, koji će dodatno biti promijenjen kada budu izgrađeni autoputevi od Šamca ka Bijeljini i s druge strane ka Prijedoru.

Istakao je da je namjera da se privrede RS i Srbije što više uvezuju, za šta su neophodni autoputevi. Dodik je ocijenio da RS i Srbija sada najbolje sarađuju, što je važno za građane za obje strane Drine.

"Rješavamo svaki krupan problem koji se pojavi. Hvala Srbiji i za novac za izgradnju mosta između Bratunca i Ljubovije", naveo je Dodik, te je Vučiću zahvalio i na pomoći za lokalne zajednice u RS, kao i u opštinama u FBiH u kojima žive Srbi.

Vučić je rekao da je Srbija prije nekoliko godina imala dvostruko manje izgrađenih autoputeva od susjedne Hrvatske, a da će za nekoliko dana, sa izgrađenih hiljadu kilometara autoputeva, imati najviše kilometara od svih zemalja u regionu.

Dodao je rekao da bi se nekom moglo činiti da je otvaranje deset kilometara autoputa malo, ali da svaki kilometar predstavlja osvajanje nove civilizacije koja spaja Srbiju i RS, ali i sve druge narode koji žive oko nas.  Čestitao je RS i njenom rukovodstvu na važnom rezultatu, dodavši da putevi i mostovi spajaju ljude, ali i donose poslove za mlade ljude.

"Zbog toga će mladi ljudi u RS i Srbiji moći da ostanu ovde i da žive na svojim ognjištima i da sačuvamo svoju rodnu grudu. Ako puteva nemamo neće biti ni posla, ni radnih mesta, ni života na ognjištima koja su nam očevi i dedovi ostavili", rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija zahvaljujući suficitu u budžetu sada više u mogućnosti da finansijski pomogne RS i dodao da će Srbija i RS nastaviti da sarađuju za dobrobit svih ljudi.

"Ne teoretišemo mnogo, ne busamo se u prsa, ali radimo konkretne stvari za dobrobit naroda i u RS i Srbiji. Srbe su uvek skupo koštale velike i teške reči, ali znam da kada god je potrebno da će srca naroda u Srbiji i RS biti uz nas kao što vi znate da su naša srca uvek s vama. Imamo i želimo da razvijamo dobre odnose kao narod i s Hrvatima i Bošnjacima, s BiH koju poštujemo, ali vi znate i mi to ne krijemo niti nam to može ko da zabrani koliko mnogo narod u Srbiji voli RS", istakao je on.

Čubrilović, koji je u vrijeme početka gradnje autoputeva bio ministar saobraćaja i veza RS, je rekao da će parlament stvarati zakonske okvire za nove projekte i izgradnju RS.

"Odgovorno i odlučno gradimo RS na dobrobit njenih građana. Izgradnja RS uslov je za očuvanje njene dejtonske pozicije u okviru BiH", rekao je Čubrilović. Podsjetio je da je RS prije 2006. godine imala nerazvijenu saobraćajnu infrastrukturu, ali da je radom Vlade to promijenjeno.

Podsjećanja radi, dionicu autoputa od Laktaša do Prnjavora gradi domaći "Integral inženjering", a dio od Prnjavora do Doboja izgradila je makedonska firma "Granit". Kada polovinom naredne godine bude puštena cijela dionica, od Laktaša do Doboja biće izgrađeno 76 kilometara. Dio od Laktaša do Prnjavora finansirala je Evropska investiciona banka kreditom u visini od 160 miliona evra.

Besplatna vožnja

Iako će juče u saobraćaj puštenih deset kilometara autoputa do daljeg biti besplatno, one koji se na autoput budu uključivali na mahovljanskoj petlji preko postojećeg autoputa ka Gradišci vožnja će koštati dvije i po marke, uz dodatne četiri marke, koliko sada košta vožnja autoputem Prnjavor - Doboj.

Ukoliko građani žele da izbjegnu plaćanje, moraće se na autoput uključiti na istočnom spoju sa mahovljanskom petnjom, odnosno na mjestu gdje je juče održana ceremonija otvaranja. Na taj dio autoputa može se doći ulaskom u Laktaše i na semaforu skretanjem ka Srpcu. 

U "Autoputevima RS" ističu da je ovih deset kilometara pušteno prije zime, kako bi vozači mogli izbjeći opasnu dionicu kod Tutnjevca, odnosno nekoliko opasnih krivina prije Drugovića, koje su često mjesto saobraćajnih nesreća.

Vučić: Ne pritišćem Dodika

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, rekao je da ne vrši pritisak ni na koga, pa ni na Milorada Dodika, predsjednika RS, odgovarajući na pitanje novinara da li je pod pritiscima stranaca da utiče na mišljenje Dodika i da li dijeli Dodikovo mišljenje da će RS i Srbija jednog dana biti jedno.

"Ja nikada ne vršim pritiske ni na koga valjda zato što sam neretko i sam bio izložen različitim pritiscima. To je sve što imam da vam odgovorim. Srbija poštuje integritet svih zemalja u regionu, poštujemo integritet BiH i veoma volimo RS", rekao je Vučić. U trenutku dok je Vučić odgovarao na pitanje, Dodik je u pozadini rekao: "Vidjećemo šta će biti s Katalonijom", na šta su se svi nasmijali.

A kako izgleda ova dionica pogledajte ovdje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije