Privreda

Prva dionica koridora 5C kroz Republiku Srpsku puštena u saobraćaj

Prva dionica koridora 5C kroz Republiku Srpsku puštena u saobraćaj
Foto: Srna | Prva dionica koridora 5C kroz Republiku Srpsku puštena u saobraćaj

DOBOJ - Dionica autoputa na koridoru 5C na pravcu od petlje Tovira do petlje Kostajnica u dužini od šest kilometara danas je zvanično puštena u saobraćaj.

Ovaj dio koridora 5C prva je faza izgradnje ovog autoputa kroz Republiku Srpsku, a cijeli projekat finansirali su kreditima EBRD od 70 miliona evra i EU sa grantom od oko 15 miliona evra. 

Iako je u početku ceremonija djelovala dosta svečano, na kraju se svela na politička prepucavanja između predstavnika EBRD-a, EU i zvaničnika Republike Srpske. Problem je u tome što su zvaničnici EU i finansijskih insitucija na određen način odlučili da zbog nestabilne političke situacije uspore ili pak zaustave finansiranje ovog projekta. 

"Došlo je do nedavnih tenzija i nadam se da ćemo uspjeti da držimo politiku van projekta i nastavimo sa uspješnim radom", rekla je Manuela Nesl, direktor kancelarije EBRD-a u BiH istovremeno naglašavajući da se radi o značajnom projektu koji od samog početka podržava EBRD i evropske institucije. 

Slično je i govorio i Stefano Elero, šef Odjeljenja za saradnju pri Delegaciji EU u BiH, međutim na kraju su zvaničnici Republike Srpske istakli da im pare Evropske unije uopšte ne trebaju da završe koridor 5C kroz Republiku Srpsku istovremeno se zahvalivši na svemu što su do sada uradili. 

"Da li ćemo i kada završiti izgradnju autoputa odluku donosi Republika Srpska i niko drugi", rekao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske, pozivajući evropske partnere da se izjasne da li će ili neće finansirati nastavak tog projekta. 

On je istakao da je sa  šest kilometara koridora 5C, Republika Srpska došla do 112 kilometara autoputa te da će treću i četvrtu fazu autoputa spojiti u jednu i u komadu graditi preostala 33 kilometra ovog koridora kroz Srpsku. 

"Republika Srpska izgleda drugačije nego kada smo započeli sa prvim kilometrima autoputa i to je ponos svih građana Srpske. Želimo da se izgrađuje svaki dio naše regije i želimo da niko nikome ne blokira bilo kakve projekte", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da je Srpska taj dio autoputa mogla da uradi i bez sredstava EBRD-a i EU te da ništa nije besplatno i da će Srpska taj novac vratiti. 

"Pokazali smo da smo sposobni da možemo upravljati ovako velikim projektima i želim što prije da se završi ova dionica autoputa", rekao je Dodik naglašavajući da će Srpska sigurno napraviti autoput bez obzira na EU i njihove finansijske institucije. 

Dionicu ovog dijela autoputa kroz Republiku Srpsku gradila je firma "Integral inžinjering", a Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, rekao je da je autoput šansa za razvoj privrede grada Doboja i cijele regije ali i Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije