Privreda

Prva generacija kontrolora vazdušnog saobraćaja školuje se u BiH (VIDEO)

Prva generacija kontrolora vazdušnog saobraćaja školuje se u BiH (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Prva generacija kontrolora vazdušnog saobraćaja školuje se u BiH (VIDEO)

​MOSTAR - Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA), u partnerstvu s vodećom danskom kompanijom Gate Aviation Training, specijalizovanom za upravljanje vazdušnim saobraćajem, pokrenula je prvi cjelokupni program obuke za kontrolore vazdušnog saobraćaja, koji se u potpunosti provodi u BiH.

Program je započeo 2. oktobra 2023. za ukupno 25 kontrolora vazdušnog saobraćaja, a danas je organizovan svečani prijem za partnere koji su omogućili uspješan početak projekta.

Tom prilikom je istaknuto kako interna obuka kontrolora vazdušnog saobraćaja označava novo poglavlje razvoja BHANSA-e, a cilj kao i uvijek ostaje unaprijediti sigurnost, učinkovitost i kvalitetu usluga, od čega najveću korist imaju vazduhoplovne kompanije, putnici te cjelokupni sektor vazdušnog saobraćaja u BiH i šire.

Ministar prometa i komunikacija BiH, Edin Forto istakao je kako je ovo veoma bitan događaj za BiH.

"Jako je važno da otvaramo obuku kojom ćemo sami proizvoditi mladi kadar za kontrolu našeg neba. Postoji razlog zašto smo tek 2019. godine preuzeli kontrolu neba, a između ostalog, zbog toga što nije bilo dovoljno sertifikovanog kadra mladih ljudi koji mogu preuzeti tu odgovornost, takvih je malo na tržištu" izjavio je Forto.

Državni ministar prometa i komunikacija BiH vjeruje kako Mostar u budućnosti može postati regionalni centar za sertifikaciju kontrolora leta.

"Sada možemo sami 'proizvoditi' te ljude za naše potrebe. Vjerujem da Mostar može postati regionalni centar da sertifikuje kontrolore leta za cijelu regiju, ako treba i za Evropu, nema razloga da budemo u zaostatku. Ovo je generalno veliki događaj, da radimo s mladim ljudima koji će biti evropski sertifikovani, koji će jako dobro zarađivati i biti tu i kontrolisati naše nebo" poručio je Forto.

Obukom kontrolora vazdušnog saobraćaja u vlastitom aranžmanu, BHANSA imaće potpunu kontrolu nad obrazovnim procesom te će ga moći prilagoditi svojim specifičnim potrebama i zahtjevima vazduhoplovne industrije u BiH, kazao je direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

"Kroz ovaj projekt mi uspostavljamo vlastiti centar za školovanje svih budućih generacija kontrolora letenja, a to govori samo za sebe" poručio je Primorac.

Podsjetio je kako BiH dugi niz godina nakon proglašenja nezavisnosti nije kontrolisala svoj vazdušni prostor, upravo zbog nedostatka kvalifikovanog kadra, prvenstveno kontrolora letenja, ali i svog drugog operativno-tehničkog kadra.

"Zahvaljujući ovakvim projektima mi rješavamo sva ta pitanja. Ne samo to, nego postajemo konkurentni na globalnom tržištu na kojemu nedostaje 15.000 kontrolora letenja. Otvara nam se prilika da školujemo kontrolore letenja za treće zemlje, otvara se novi potencijal s realizacijom jednog ovakvog projekta" smatra direktor BHANSA-e.

Trenutno se ukupno školuje 25 kandidata, 14 za oblasnu kontrolu letenja i 11 za prilazne kontrolore letenja.

"Pored toga, ovim ugovorom je predviđeno osvježenje znanja za postojeća 72 kontrolora letenja koji rade u BHANSA-i te osnivanje vlastitog trening centra BHANSA-e da sve buduće generacije kontrole letenja školujemo vlastitim resursima u BiH, kako za vlastite, tako i za potrebe globalnog tržišta" zaključio je Primorac.

U tu namjenu su provedene značajne investicije u potrebnu opremu, prvenstveno u tri najsavremenija prenosna simulatora, čime se omogućilo da danski stručnjaci u saradnji s instruktorima iz BHANSA-e provedu cjelokupnu obuku u BiH.

Izvršni direktor i koosnivač kompanije Gate Aviation Training, Dirh Jans istakao je kako ta danska kompanija ima dokazanu reputaciju u pružanju visokokvalitetnih obrazovnih programa širom svijeta te osposobljava kontrolore vazdušnog saobraćaja potrebnim vještinama za upravljanje složenim situacijama vazdušnog saobraćaja.

"Sa BHANSA-om 'otključavamo' novi potencijal u ovoj saradnji. U svijetu vlada velika potražnja za kontrolorima letenja i sada se za BiH otvaraju novi potencijali. Obećavam vam da će ovo biti uspjeh dok god radimo zajedno. Svi moramo raditi zajedno, kao tim, učiti jedni od drugih" izjavio je Jans, prenosi "Fena".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije