Privreda

Prvi masovni povratak stranih radika u Kinu

Prvi masovni povratak stranih radika u Kinu
Foto: Ilustracija | Prvi masovni povratak stranih radika u Kinu

Avion sa oko 200 radnika njemačkih kompanija otputovaće tokom vikenda u Kinu i to je prvi masovni povratak stranih radnika od kako je Peking prije dva mjeseca zabranio dolaske radi sprečavanja širenja virusa korona.

Zvaničnik njemačke Privredne komore u Kini Jens Hilderbrant rekao je da su radnici dobili vize ubrzanim putem s ciljem oživljavanja privrede. Privredna komora je organizovala ovaj i još jedan let 3. juna.

Kina, gdje je epidemija počela u decembru prošle godine, zabranila je 28. marta dolaske stranim državljanima, uključujući i one sa dozvolom boravka kako bi izbjegla ponovni uvoz virusa.

Hilderbrant je istakao da će većina pristiglih radnika morati da provede dvije sedmice u karantinu u hotelu. On je istakao da postoji i mogućnost za samo 48 časova u karantinu, ali to je dostupno samo malom broju ljudi koji nisu bili u kontaktu sa komšijama ili saradnicima.

Oko 2.000 do 2.500 zaposlenih u njemačkim kompanijama čeka na povratak u Kinu. U toku je razmatranje mogućnosti organizacije i trećeg leta.

Prije ukrcavanja radnici moraju da budu negativni na virus, a potom po dolasku prolaze još dva testa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije