Privreda

Pšenica zazimila u odličnoj kondiciji

Pšenica zazimila u odličnoj kondiciji
Foto: N.N. | Pšenica zazimila u odličnoj kondiciji

BANJALUKA - Vremenski uslovi u Republici Srpskoj trenutno odgovaraju usjevima pšenice, te usjevi nemaju sada nikakvih problema sa daljom vegetacijom i sa ugrožavanjem nekog trenutnog opstanka, rekao je za "Nezavisne" Dragan Mandić iz Zavoda za strna žita pri Poljoprivrednom institutu RS, koji kaže da je stanje zasad odlično.

"Ima situacija tamo gdje je sjetva bila kasnije, tokom decembra ili krajem novembra pa su tu usjevi u osjetljivoj fazi, pa mogu biti oštećeni, ali se tu radi o malim procentima", rekao je Mandić.

Napominje da ovo vrijeme pogoduje pšenici, jer temperature iznad pet stepeni su pogodne za razvoj biljaka, a takvih temperatura ima nekoliko sati u toku dana, pa ono što biljka preko noći izgubi u nižim temperaturama, preko dana vrati. 

Dodao je da nema još neke potrebe za snijegom, osim što bi donio određenu količinu vlage i padavina.

"U planinskim dijelovima, gdje su golomrazice, snijeg bi bio dobar toplotni izolator, a u nizijskom dijelu, gdje se sada smjenjuju temperature, snijeg bi bio potreban ako bi temperature pale ispod minus deset stepeni, a sve do toga nije strašno za pšenicu", kaže Mandić.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da trenutne temperature nisu preniske za ozime kulture, prije svega za pšenicu, jer ona podnosi i dosta niže temperature u dužem periodu.

"Vlaga je neophodna u smislu nakupljanja za predstojeću sjetvu, a za ozime kulture, s obzirom na to da su u fazi mirovanja, ovo vlage što sada ima je dovoljno", kaže Marinković. Kaže da je većina usjeva pšenice ušla u zimu u odličnoj kondiciji, te da je jesen bila pogodna za sjetvu, tako da pšenica nije u opasnosti, osim ona u kasnijim rokovima sjetve, te je istakao da se tu radi o malim procentima.

Dodao je da pšenica zasad ne trpi štetne posljedice, ali da generalno nedostaje vlage kako bi se nadomjestila ona koja je falila u toku jeseni i koja će biti neophodna za proljećnu sjetvu, tako da svakako snijeg ne bi štetio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije