Privreda

Pratite nas na Google news

Ptice obustavile rad na "Sjevernom toku 2"

Ptice obustavile rad na "Sjevernom toku 2"
Foto: Ilustracija | Ptice obustavile rad na "Sjevernom toku 2"
Tanjug

BERLIN - Ekološka aktivistička grupa Nabu objavila je danas da je podnijela žalbu njemačkom regulatoru da privremeno obustavi rad na gasovodu Sjeverni tok 2 u njemačkim vodama.

Krajem prošle nedjelje njemačka Savezna pomorska i hidrografska agencija (BSH) dala je zeleno svjetlo da odmah nastavi sa izgradnjom kontroverznog gasovoda Sjeverni tok 2 u nemačkim vodama. Prethodna dozvola predviđala je nastavak gradnje od kraja maja, prenosi "Index".

Posljednji dio cjevovoda u njemačkim teritorijalnim vodama proteže se duž ivice zaštićenog rezervata za ptice i, prema agenciji, "neće značajno" uticati na ptice jer su cijevi položene na velikoj dubini.

Da bi zaštitio ptice, BSH je utvrdio da se u periodu od januara do maja radovi obustavljaju na najviše 30 dana nakon 14 dana.

Aktivisti okupljeni u udruženju Nabu žalili su se na odluku agencije koja je automatski obustavila rad na projektu, potvrdio je BSH.

Gotovo završeni Sjeverni tok 2 trebalo bi da udvostruči količinu ruskog prirodnog gasa koji će kroz Baltičko more stići do Njemačke i tako obezbijediti njeno snabdijevanje pristupačnom energijom u periodu postepenog odbacivanja uglja i nuklearne energije.

Cjevovod gradi konzorcijum koji predvodi ruski gasni gigant Gasprom čiji su zapadni partneri njemački Uniper i BASF-ov Wintershall Dea, britanski holandski Shell, austrijski OMV i francuski Engie.

Završetak projekta uključuje polaganje cijevi na potezu od oko 150 kilometara, uključujući 30 kilometara u njemačkom ekonomskom pojasu i 120 kilometara u danskim vodama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije