Privreda

Pušten gasni interkonektor Bugarska-Grčka

Pušten gasni interkonektor Bugarska-Grčka
Foto: Tanjug7Youtube/Printscreen | Pušten gasni interkonektor Bugarska-Grčka

SOFIJA - Gasni interkonektor između Bugarske i Grčke dužine 182 kilometra pušten je danas u rad.

Svečanoj ceremoniji prisustvuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a na otvaraju gasovoda su i predsjednik Bugarske Rumen Radev, premijer Grčke Krijakos Micotakis, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Rumunije Nikolae Čuka i predsjednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Gasovod će prenositi gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda (TAP) i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu na sjeveru Grčke.

Predsjednik Vučić će poslije otvaranja gasovoda, kako je najavljeno, imati i bilateralni sastanak sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom.

Radovi na izgradnji novog gasovoda između Bugarske i Grčke završeni su polovinom jula, koji će do Bugarske dopremati gas iz Azerbejdžana, a danas počinju prve komercijalne isporuke. Gasovod dužine 182 kilometara, od čega 151 kilometar u Bugarskoj i 31 kilometar u Grčkoj, proteže se od sjeveroistočnog grčkog grada Komotinija do Stare Zagore u središnjoj Bugarskoj. Gasovod, kako je ranije najavljeno, počinje da radi sa kapacitetom od tri milijarde kubika gasa godišnje i izgledima za povećanje na pet milijardi.

Srbija je početkom ove godine, uz podršku EU, započela gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom Niš - Dimitrovgrad u dužini od 109 km na teritoriji Srbije i radovi bi trebalo da budu završeni do septembra 2023. godine.

Tim gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke odnosno dobiće mogućnost snabdijevanja gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Grčkoj.

Ministarstvo energetike Srbije je ranije najavilo da će Srbija dogovoriti zakup kapaciteta sa Azerbejdžanom kako bi mogli kroz gasnu interkonekcije u 2023. da imaju na raspolaganju najmanje 1,4 milijarde kubnih metara gasa.

Inače, Grčka planira da postane energetski hab u regionu uz korišćenje fosilnih goriva iz Kaspijskog mora i jugoistočnog Sredozemlja i obnovljivu energiju iz Egipta, a gradi i terminal za tečni prirodni gas (LNG) u sjeveroistočnoj luci Aleksandropolis. Rusija je krajem aprila obustavila isporuku gasa Bugarskoj, pošto nije htjela da ga plaća u rubljama.

Memorandum o razumevanju za projekat gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke potpisan je 2009, a zajednička kompanija ICGB registrovana 2011. godine. Na početku realizacije projekta bilo je najavljeno da će gasovod biti pušten u rad krajem 2014. godine. Južni gasni koridor je jedan od najveći gasnih projekata, čiji je dio TAP, kojim bi gas sa nalazišta u Kaspijskom jezeru pred obalom Azerbajdžana preko Gruzije, Turske, Grčke i Albanije, trebalo preko Jadranskog mora da stiže do juga Italije.

Poznato zašto se švedski zaštitarski div povukao iz BiH 30.9.2022 14:45 | Indikator.ba Švedska svjetska kompanija u oblasti zaštite sigurnosti i imovine napustila je tržište Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za N1. Zaštitarska kompanija Securitas BH prodata je domaćim investitorima.

Naime, umjesto Securitasa BH s radom je počela poslovati zaštitarska kompanija Sec one.

Daniela Gogić koja je u Securitasu obnašala funkciju direktorice marketinga i ljudskih resursa za N1 je kazala da je su iz švedske kompanije odlučili poslovanje prepustiti domaćim investitorima.

“Upravo je završen proces management buy out-a u preduzeću Securitas BH. Globalna grupacija preduzeća za privatnu zaštitu – Securitas AB je prepustila svoj vlasnički udio lokalnim investitorima u Bosni i Hercegovini. Stav Securitasa AB je: „Kontinuirano preispitujemo svoju strategiju u svakoj zemlji gdje poslujemo uzevši u obzir potrebe globalnih klijenata i pretpostavke za dalji razvoj profitabilnih operacija na lokalnim tržištima. Temeljeno na ovom stavu, zaključili smo da nije bilo preduslova za izgradnju dovoljno velikog preduzeća u Bosni i Hercegovini i shodno tome zaključili smo da će na ovom tržištu agencija za zaštitu imati veći potencijal kao lokalno preduzeće. Iskreno smo uvjereni da je ovo dobro rješenje za sve uključene strane. Transfer vlasničke strukture Securitasa u BiH neće utjecati na kvalitetu usluga koje isporučujemo našim klijentima i zasnivaće se na najboljim praksama i iskustvu koje je prikupljeno dok je Securitas BH pripadao globalnom preduzeću za privatnu zaštitu.“ Uskoro će započeti rebranding Securitasa u BiH koji će se od sada zvati SEC ONE”., kazala je za N1 Gogić.

Prema sudskom registru vlasnici Sec one group su: Edin Hukić i Mirsada Ćatić Šuvalija.

Hukić je bio direktor Securitas BH, dok je Mirsada Ćatić Šuvalija sestra Mirsada Ćatića koji je bio vlasnik Alarm West Group zaštitarske agencije koja je prodata Securitasu krajem 2010. godine.

(Foto: Securitas BiH)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije