Privreda

Puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji

Puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji
Foto: Tanjug | Puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji

SMEDEROVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji "Saraorci" čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9,86 MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1,5MW (1,86 MWp).

Projekat je realizovala njemačka kompanija AVR Group, koja u Srbiji posluje od 2017, dok je radove izvela kineska kompanija PowerChina.

Kako se navodi u saopštenju, riječ je o fotonaponskoj elektrani, koja koristi obnovljivi izvor energije (OIE), odnosno sunčevo zračenje za potrebe proizvodnje eleketrične energije, koja se u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu.

Dodaje se da se procjenjuje da će fotonaponska elektrana dovesti do smanjenja emisiju CO2 u vrijednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou i da će elektrana povećati i sveukupan proizvodni udeo "zelene energije" u elektroenergetskom sistemu Srbije, kao i da će igrati ključnu ulogu u zaštiti životne sredine i promovisanju održivosti u Srbiji.

Glavni inženjer AVR Group Bojan Lazić nakon puštanja u rad solarne elektrane "Saraoci" rekao da je očekivana godišnja proizvodnja elektrane 15,1 GWh što je dovoljno za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije