Privreda

Putin: Jeftiniji gas za Italijane jer imaju dugoročne ugovore

Putin: Jeftiniji gas za Italijane jer imaju dugoročne ugovore
Foto: Tanjug/AP arhiva | Putin: Jeftiniji gas za Italijane jer imaju dugoročne ugovore
Tanjug

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je danas da su Rusija i Italija održale i tokom perioda pandemije visok nivo ekonomske saradnje.

"Poslovne kontakte je otežala pandemija virusa korona, a i ukupna nestabilna situacija u svjetskoj ekonomiji svakako nije bila podsticajna za realizaciju novih projekata i inicijativa. Ipak, sa zadovoljstvom se može konstatovati da su naše zemlje uspjele da održe ekonomsku saradnju na prilično visokom nivou", rekao je Putin na sastanku sa italijanskim privrednicima u Moskvi.

Lider Rusije je takođe istakao da italijanske energetske kompanije nastavljaju da rade sa Gaspromom na osnovu dugoročnih ugovora i da zato mogu da kupuju gas po znatno nižim cijenama od tržišnih, koje su značajno porasle zbog hladne zime i manje ponude od potražnje, prenosi agencija Tas.

Putin je naveo da Rusija radi na konceptu razvoja energetskog sektora s vodonikom i da bi mogla da postane jedan od najvećih svjetskih proizvođača i izvoznika vodonika do 2035.

"U narednim godinama treba da počne realizacija pilot projekata koji se odnose na proizvodnju vodonika s niskim nivoom emisije gasova sa efektom staklene bašte i njegovu upotrebu u sektorima energetike, saobraćaja i industrije“, dodao je on.

Šef ruske države je takođe informaisao italijanske privrednike da se rast ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2021. godini procjenjuje na oko 4,5 odsto, i poručio da podrška makroekonomskoj stabilnosti zemlje ostaje prioritet ruskih vlasti.

"Smatramo da je makroekonomska stabilnost ključni faktor privlačnosti Rusije kao investicione destinacije i namjeravamo da i dalje dajemo prioritet i punu pažnju i podršku istoj“, rekao je Putin.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije