Privreda

Pratite nas na Google news

Putin: Turski tok primjer saradnje, za dobrobit cijele Evrope

Putin: Turski tok primjer saradnje, za dobrobit cijele Evrope
Foto: Anadolija | Putin: Turski tok primjer saradnje, za dobrobit cijele Evrope
Tanjug

ISTANBUL - Saradnja Rusije i Turske na projektu Turski tok, koji će biti pušten u rad danas, dobar je primjer saradnje dvije zemlje u složenim međunarodnim odnosima i taj projekat je značajan ne samo za te dvije zemlje, već i za građane cijele Evrope, poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je na svečanosti povodom puštanja u rad dionice gasovoda Turski tok u Istanbulu, kojoj prisustvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da je to veoma značajan događaj za zemlje jugoistočne Evrope, kao i cijelu Evropu.

Predsednik Rusije ističe da implementacija projekta gasovoda i drugih projekata predstavlja dokaz da strateškog partnerstvo sa Turskom daje veoma dobre rezultate.

Napomenuo je da se saradnja dvije zemlje odvija u veoma komplikovanoj i teškoj sitauciji i da je, ipak, projekat ruskog gasa za Tursku realizovan.

On je podsjetio da postoji i Plavi gasovod, ali da sada ruski gas ide za Tursku i druge korisnike novom rutom i istakao da je projekat Turski tok bio veoma zahtijevan za izvođače pošto ide ispod Crnog mora.

Gas ide od Zapadnog Sibira, zatim do Turske, pa balkanskih zemalja, među kojima je i Srbija, napomenuo je Putin.

"To će biti značajno samo za tursku ekonomiju već će doprinijeti i razvoju mnogih evrpskih zemalja", naglasio je Putin i dodao da će novi gasovod doprinijeti sigurnom snabdjevanju gasa za celu Evrope, ali i većoj efikasnosti u transportu gasa, uz poštovanje ekoloških standarda.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Putin je zahvalio Gaspromovim inženjerima i svima koji su u tom projektu učestvovali iz drugih kompanija, jer su pokazali veliki profeisonalizam i posvećenost, što je doprinijelo da se na vrijeme završi taj projekat.

Zahvalio je i predsedniku Turske Erdoanu što je dao podršku tom projektu i što je Turska na vreme obezbijedila sve neophodne dozvole za gradnju.

Putin je u zaključku istakao da su Rusija i Turska u ovo teško vrijeme sa "ozbiljnim tendencijama" pokazale sasvima drugačiji primjer - saradnje, za dobro građana dvije zemlje, kao i ljudi u cijeloj Evropi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije