Privreda

Pratite nas na Google news

Putin rješava najveći problem - put do Sibira

Putin rješava najveći problem - put do Sibira
Foto: Screenshot | Putin rješava najveći problem - put do Sibira
N.N.

Rusija planira da izgradi most vrijedan 1,3 milijarde dolara preko rijeke Lene kako bi razvila saobraćajne veze u teško dostupnom regionu Jakutija. Projekat koji bi trebalo da bude završen 2025. godine odobrio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ruski lider naredio je vladi da razmotri projekat, saopštio je Komersant pozivajući se na predsjednikov odgovor na pismo šefa Republike Jakutije Ajsena Nikolajeva.

U svom pismu regionalni zvaničnik je zatražio da obezbijedi sredstva za izgradnju iz saveznog budžeta.

Most dužine 3 kilometra preko jedne od najvećih ruskih rijeka koštaće skoro 83 milijarde rubalja (oko 1,3 milijarde dolara). Očekuje se da će vlada pokriti oko 65 odsto troškova, a ostatak će obezbijediti privatni investitor.

Ukoliko projekat dobije potrebno finansiranje, biće završen za šest godina. Prolaz kroz most biće besplatan za automobile, dok će kamioni morati da plaćaju putarinu.

Novi most će dati značajan podsticaj pristupačnosti u udaljenom sjeveroistočnom regionu. Grad Yakutsk, koji se nalazi na zapadnoj obali rijeke Lena, jedan je od važnih gradova u Rusiji do koga se ne može lako doći.

Zimi automobili voze preko zaleđene površine rijeke, a ljeti trajekt prevozi vozila. Tako grad nema pristup saveznoj putnoj mreži gotovo 5 mjeseci godišnje.

Najčitanije