Privreda

RS dobija Republički krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja

RS dobija Republički krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja
Foto: N.N. | RS dobija Republički krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci odluku o formiranju Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja, kao tijela koje će sprovoditi mjere propisane Planom upravljanja kriznom situacijom u slučaju da ova bolest bude dijagnostikovana u Republici.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću je saopšteno da ova bolest svinja nije dijagnostikovana na teritoriji Srpske i BiH, ali da je usvajanje ove odluke važno zbog opravdane bojazni u tom smislu. 

Formiranje Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja u Srpskoj predstavlja i odgovornost države da zaštiti vlastitu ekonomiju, kao i interes poljoprivrednih proizvođača, jer bi pojava ove kuge nanijela ogromne ekonomske gubitke. 

"Krizni centar čine predstavnici ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, finansija, pravde i unutrašnjih poslova, Veterinarskog instituta `Dr Vaso Butozan`, republičkih uprava za inspekcijske poslove i civilne zaštite, Veterinarske komore, Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača, Udruženja svinjara i Lovačkog saveza Srpske", navodi se u saopštenju. 

Vlada je danas prihvatila informaciju o inicijativi Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci za izgradnju i opremanje namjenskog objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelima od malignih bolesti. 

"Zadužen je UKC da sačini idejni projekat i plan opremanja sa procjenom vrijednosti ulaganja za izgradnju i opremanje ovog objekta i istu dostavi Vladi na razmatranje", naveli su iz Vlade.

Istovremeno, Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o likvidacionom postupku radi iskazane potrebe da se taj postupak učini efikasnijim, bržim i ekonomičnijim.

Jednu od novina u ovom zakonu u odnosu na važeći Zakon predstavlja propisivanje odredaba koje se odnose na unovčenje imovine u likvidacionom postupku, i to nepokretne i pokretne imovine, kao i imovine bez tereta i sa teretima. 

Ovim aktom detaljnije su propisane obaveze i dužnosti likvidacionog upravnika, te odgovornosti za štetu koju prouzrokuje vlasnicima kapitala poslovnog subjekta i povjeriocima u toku vršenja radnji u likvidacionom postupku, kao i novčane kazne koje se mogu izreći likvidacionom upravniku u slučaju povrede odredaba ovog zakona, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću. 

Jedan od osnovnih ciljeva likvidacionog postupka je namirenje povjerilaca likvidacionog dužnika, te raspodjela ostatka likvidacione mase srazmjerno učešću u vlasništvu, odnosno odluci vlasnika kapitala poslovnog subjekta o raspodjeli likvidacione mase. 

Ministarstvu pravde Srpske dostavljena je inicijativa Privredne komore Republike Srpske i okružnih privrednih sudova u Republici da je potrebno pristupiti izmjenama i dopunama ovog zakona, odnosno donošenju novog zakona. 

Vlada Republike Srpske upoznala se o informaciji o pismu namjere preduzeća "Studen global see" iz Brčkog za kupovinu državnog kapitala u preduzeću "HPK-hemijska prerada kukuruza" AD Draksenić, Kozarska Dubica. 

U pismu namjere koje je ovo preduzeće dostavilo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izražava se inicijalni interes za zakup poslovanja preduzeća "HPK-hemijska prerada kukuruza" i kupovinu akcija koje Akcijski fond Republike Srpske posjeduje u tom preduzeću. 

Vlada je zadužila Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske da pripremi poseban privatizacioni program za privatizaciju državnog kapitala u preduzeću "HPK-hemijska prerada kukuruza" i dostavi ga Vladi na usvajanje. 

Vlada Srpske je usvojila i informaciju o Sporazumu o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija-BiH za prošlu godinu između EU, Vlade Srbije i BiH, te je saglasna da ovaj sporazum bude upućen u dalju proceduru. 

Program prekogranične saradnje Srbija-BiH 2014-2020 je program teritorijalne saradnje u okviru finansijske politike proširenja EU i predstavlja nastavak Programa prekogranične saradnje 2007-2013. 

Programska oblast u BiH obuhvata 16.742 kilometra kvadratna, 67 opština u BiH, dok je na teritoriji Srbije obuhvaćena 31 opština. 

Programom prekogranične saradnje Srbija-BiH 2014-2020 definisano je finansiranje prioritetnih aktivnosti dvije zemlje, kao i indikativni iznosi finansijske alokacije i stopa doprinosa EU po prioritetu. 

Definisane aktivnosti su: promovisanje prekograničnog zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturne inkluzije /doprinos EU 3.500.000 evra, kofinansiranje 617.647 evra/, zatim zaštita životne sredine, prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje negativnih posljedica klimatskih promjena, sprječavanje rizika i upravljanje /doprinos EU 4.900.000 evra, kofinansiranje 846.705 evra/. 

Definisane su i aktivnosti podrške turizmu i kulturnom i prirodnom nasljeđu /doprinos EU 4.200.000 evra, kofinansiranje 741.176 evra/, kao i tehnička pomoć /doprinos EU 1.400.000 evra/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije